onsdag 4 februari 2009

Tendentiös svålbränning i solen

De här är torkad bläckfisk som steks eller grillas och avger en både angenäm doft och rik smak. Bilder har inte ett skit med blogginlägget att göra mer än att både doft och smak är ett uttryck för det verkliga Thailand, det Thailand svålbrännarna och svenssonalkisarna tyvärr aldrig kommer i kontakt med, mest för att själva inte vill av upptagenhet med den egna förträffligheten.

Men så här är det ju.
När märkvärdiga "svensson - svenskar" reser utomlands tar de på sig herrekostymen och blir till läskiga översittare med det "vi och dom perspektiv" som de säger sig aldrig haft.
Detta visar sig i den avslöjande serien "semestersvenskar" där alkoholen tas in och det lilla av förstånd aktörerna möjligtvis är bärare av går ut.
De till och med tror att världen utanför den egna lilla inskränkta sfären ska förstå det lilla minoritetsspråk vi själva talar att döma av hur de kommunicerar med självklart oförstående thailändare. Det är generings-TV och det är förnedrings-TV, men samtidigt tydligare än uppdragen i uppdrag granskning. Varför i helvete resa över halva världen när det finns brännvin och solarium hemma. Det påtagliga ointresset för omvärlden är så övertydligt att man undrar.
Tyvärr ser inte en thailändsk marknadsförsäljare det komiska i en fyllesvenska som försöker köpa "buljoung", "chicken buljoung" eller "koriander"..."Why do You don't have koriander for?" Lustigt om samma svenska kunde lista ut vad en Thai kan mena om han eller hon frågar henne efter "pakchi" i Göteborg.
Sedan ställer sig samma svenska och fejklagar mat till sina vänner och med en rasande magsjuka, herregud!

5 kommentarer:

Lyxpiraya sa...

Jag klarar inte av att se der programmet för jag blir så arg så att jag nästan svimmar . Retade nästan ihjäl mig på bruttan som skulle köpa chickenbuljong . Vad fan trodde hon ? Dessutom så var hon väl typ reseledare om borde verkligen ha lärt sig så mycket av språket .Tycker jag dårå . Verkligen smart att stå och smaka av maten när hon var magsjuk * svimmar nästan av ilska *

Malee sa...

Jag har inte lyckas sett nåt avsnitt av Semstersvenskar. Det kanske är tur det ;-)

Kurt sa...

En dokusåpa som finansieras och skall göra reklam för Fritidsresor. Så det är ju uppenbarligen denna bild av svenskar i Thailand, som Fritidsresor tror lockar fler turister dit.

zwampen sa...

Råkade se en reklamsnutt, det räckte gott och väl.
Fattar inte grejen att titta på en massa idioter som egentligen borde ha stannat hemma under stenen dom har bott i hela sitt liv.
Som Kurt nämnde, vad får dom att tro att man ska slänga sig över burken och boka resa eller ?
Pinsamt bara.

Space babe sa...

Åh, torkad bläckfisk! Hittar du det i Sthlm eller direktimporterar du? Mina är slut, har bara en pytteportion kvar lagom till en gryta med risnudlar `a la Qingtian (min mors hemtrakter).

Semestersvenskar... vet du, jag tittar ALDRIG på TV4. Gjorde det när de sände Ally McBeal typ, sen aldrig mer. Jo, Deadwood.