fredag 23 januari 2009

Lankig mjölk och tanigt smör

Smöret i vår kyl idag är från Ålands mejeri och rysligt gott

Riktig mjölk och riktigt smör mår vi bra av - jag är själv en av dem som drastiskt förändrat översockervärdena till att knappt vara mätbara, genom att bara anamma gammal hederlig svensk kost vilket inbegriper grädde och smör, ägg, fett härligt fläsk och välhängda biffar. En bonusvinst är viktreducering och därmed en ökad lust att träna för att må ännu bättre.
Då har gammaldags kostrådgivare och dietister pratat sig trötta över mig i 20 år utan att det givit något som helst resultat trots att jag gjort vad de sagt till punkt och pricka - inte bara att det inte hjälpt, jag har fått ha det skittrist under vägen också, örtte och tallriksmodell där summan av kardemumman, dvs grönsakerna, ska utgöra över 2/3 av det totala intaget och dessutom vara okokt gör ingen människa lycklig. Lockelserna utanför ett sådant fundamentalistiskt matliv är starka och snedstegen många. I mitt liv idag gör jag som konstnärerna av rang alltid gjort, jag lägger till genom att ta bort!

Fundamentalisterna finns dock kvar, märkligt nog tycks en stor del av dem ha samlats på livsmedelsverket för därifrån har det utgått ett påbud att hela Sveriges alla ungar i skolorna ska beredas en så fettfri kost som möjligt, vilket resulterar i att kommunerna nu tar bort mjölk och smör - självklart inte i någon slags plötslig omsorg om barnen utan att genom ett "gratisdirektiv" kunna spara ytterligare.
Det här är naturligtvis en smärre katastrof. Livsmedelsverket borde istället ha ordinerat skolorna gymnasik och idrott och bekostat kalaset. Det främjade folkhälsan förr och vägde upp det nyttiga animaliska fettet ungdomarna behöver för att smörja hjärnan och växa utan att få defekter.

Nu har den driftige Bengt Ingerstam startat en namninsamling som vänder sig mot påfundet att slopa mjölk och smör i skolan. Namninsamlingen startade i förrgår den 21 januari och har i skrivande stund fått 1456 underskrifter, inklusive min och Rodjanas. Skriv under Du också!
Här är länken.

Inga kommentarer: