fredag 21 november 2008

Fiskpuddinggratäng till middagNöden har ingen lag.
Nä, så illa är det inte - fiskpudding var min studentmat när jag pluggade i Norge för 35 år sedan eftersom färsk fisk på den tiden (och alltjämt) var sällsynt i den norska huvudstaden. Jag hade alltid fiskpudding i kylen och den gick att variera i det oändliga. Den gick att steka i skivor och varva med skivor av torskrom, den gick att koka i bitar till fisksoppa, den gick att panera och fritera och den gick att skiva rå och lägga på smörgåsen med currymajonäs och salt gurka.

Sent omsider kom denna pudding till Sverige, "plastinbakad", men för den skull inte sämre - det verkar som att den norska fiskepuddingen tål hur mycket som helst?
95 % fisk är det i den i alla fall och uppkryddad får man den att smaka väldigt gott till vardagen och eftersom jag haft en Edsbackalunch idag och Rodjana har Edsbackamiddag i morgon så är middagen idag i högsta grad vardag.

Rodjana smörsvängde morotsslantar med brytbönor, lök, blomkålsbuketter och ärtor. Puddingen skivades och stektes i smör på hård värme. Sedan lades allt i små gratängformar, ost över, tryffelolja och grädde på. Anrättningen fick gatinera tills fin färg och god konsistens, salt och peppar.

Inga kommentarer: