fredag 28 november 2008

De sura livet hos Tabberaset - om att misslyckas med surdegen

Det är något i luften hemma hos oss som får surdegar att gå åt helvete.
Satte en första surdegskultur för någon vecka sedan, den attackerades av bananflugor och fick slängas. Djädra flygfän som det är så fullt av överallt. Satte en annan kultur för tre dagar sedan, men den möglade och trots att den doftade bra denna morgon och var resligt och fint pösigt bonerande så kastade jag den.
100 g vindmalt rågmjöl, 100 g rårivet äpple och 150 g vatten - är det någon som förstår var det går fel?

5 kommentarer:

Rebecca sa...

Kanske inte tillräckligt rent kärl som du förvarar den i?

Andreas sa...

Bananflugor och mögel gillar säkert gammalt äpple. Men varför äpple? Nyttan av att använda frukt för att starta upp surdeg är jag inte alls övertygad om... http://matforum.nu/index.php?topic=1583.0

Anna sa...

För att undvika mögel har jag förstått det som att man kan börja med en lösare deg, kanske fyra viktdelar vatten till en viktdel mjöl. Ytan blir då inte lika fast för möglet att flyta på. Sen när degen blivit ordentligt sur efter tre-fyra dar kan man öka mjöldelen så att det blir 50-50, då trivs inte möglet längre.
Lycka till!

Lagers tabberas sa...

Jag är en tjurig djäkel så jag satte surdegskultur tredje gången gillt och då efter Heeds anvisningar 100 vatten, 100 äpple och 200 rågmjöl.
Rapport om tre dar.

K sa...

Jag har börjat få mer och mer problem med min surdeg också. Tror att det är något i köksmiljön som har bitit sig fast. Nu blev till och med en rågsur i kylen angripen och svart. Nu ska jag testa att torka den i stället för att vara säker på att den ska överleva. Vetesuren som jag fick från bageriet i förra veckan har inte blivit angripen. Jag använder aldrig frukt i mina surdegar, annat än om jag ska starta en vildjästkultur på aprikos.