fredag 17 oktober 2008

Lutfisk till födelsedagen

På toppen lägger vi lite frasigt stekt bacon tillsammans med riv från getmese. Det ger en behövlig sötma åt lutfisken.

Det blev en födelsedagsmiddag hemma idag för Gaston. En middag som vi började förbereda igår för att fisken skulle vattna ur sig och bli fast och fin.
En god idé att köra lutfisken i ugn. Lägg rikligt med salt runt om fisken - inte på! Minst en halv matsked per kilo fisk. Ugnen ska hålla 225 grader och ett bra knep är att använda digital stektermometer. Den ska visa 69 grader (kom bara ihåg att tömma av lite av vattnet efter 30 minuter). Hela ugnskoket tar omkring 50 minuter. Resultatet idag var lysande. Fast fint bullig lutfisk på långa.
Tillbehören blev egenodlad potatis (Anja). Riktilgt md frasigt stekt bacon. En liten mugg med baconfett. Riven getmese, len bechamelsås. Ett fat med gröna ärter. Nystött kryddpeppar, vitpeppar från kvarn.
Nu ska jag rensa överblivet från ben och skinn och sätta i kylen. I morgon eller på söndag blir det lutfisksufflé med smält smör.

4 kommentarer:

Jan L sa...

Var köper du din lutfisk?

Tania sa...

Gaston är en riktig lyckost. Jag älskar lutfisk och ska testa med getmese .

Anonym sa...

Ljuvliga middagar med lutfisk stundar. Vår gode vän John (norrman) lärde oss att äta lutfisken med stekt bacon. John hade en god vän (svensk) i vars familj man alltid pudrade anrättningen med nyriven pepparot,förutom övriga kryddor förstås. Jättegott!! Värt att prova.
Gunilla

PS Hur får man en tysk att älska lutfisk?

Jessika sa...

I min familj eller släkt åt vi, eller jag åt inte, lutfisk på annandagen. Och det var alltid ett jävla kackalorum om den där lutfisken. Hur blev den i år? Fast, för fast, inte fast nog? Vit sås, inte vit sås, smör, skirat smör, inget smör, ärtor, bönor, inga ärtor, bara bönor, kryddpeppar, inget kryddpeppar?

Ställ bara den jävla fisken på bordet och så kokar vi ärtor vi kokar bönor vi gör vit sås vi ställer fram kryddpeppar skirat smör vanligt smör vanligt smält smör knaperstekta baconbitar och så håller alla käften!

;) ;) (törs vi göra slutsatsen att det inte alls handlade om den eländiga fisken?)