fredag 17 oktober 2008

>Den vita måltidens magi - Lutfisk - Gäddqueneller

Det blev en uttömmande paneldiskussion igår kväll på Tekniska Museet i ämnet Mat och Miljö och i regi av "Låt Måltiden Blomma" under Måltidens dag.
Jag fick som moderator fördelen att påminna soppätarna i församlingen att det också internationellt var världssvältdagen och att det under tiden vi själva tänker på varutransporter, vatten med bonyr och ekologiskt, otidsenligt och magert odlande dör 25 000 barn dagligen av svält.
Rapport från kvällen bildigt och i ord kommer förmodligen här vad det lider.Min store son, Gaston, har beställt födelsedagsmiddag ikväll hemma hos oss. Jag går snart till butik och inhandlar fint bacon, smör och röd mjölk (till sås), gröna ärter till puré, getmese och ljus sirap (för min norska ådra). Allt tbh till den lutfisk som sedan 16 timnmar ligger i blöt på balkongen i stora fat. Kväll blir det lutfiskmiddag, pösande, lakansvit, ångande av fiskdoft och med nystött kryddpeppar och skånsk grov, torr senap till (Möllers). Dessert?, något man kan stoppa ett ljus i hade vi tänkt, får ta vägen om nyöppnade sollentunabageriet Gateau.Fredagslunchen bland de goda vännerna och på Edsbacka Bistro (som vanligt) gick också "ton i ton" med "blondes blondes". Gäddqueneller med spenat och skalpotatis - helt lysande, kanske den bästa lunchmaten vi har ätit där, var vi överens om samtidigt som vi överträffade varandra med historier från minnets gäddquenellenvironger.

Inga kommentarer: