Laab Pla
"Laab Pla" och "Moo tod gratiem prig thai" med kaoniew och "Nam prig pla-ra" låter som musik i den invigdes öron och kan bli det för den oinvigde också, men det är klart att det kanske behövs lite kunskap och färdighet för att få till det.
Vi funderar att så småningom - när vintervindarna blir outhärdliga - samla svenskar som vill lära sig laga vår thaimat. Vi lagar mat en hel dag och så bjuder vi partners till bordet för en angenäm kväll.
Riskokaren arrangerad för kaoniewkok
Till Laab har jag en hel del länkar - utgå från den här sidan och klicka Dig vidare.
Idag gjorde Rodjana nämligen laab på fisk, vanlig svensk rödspätta.
Laab Pla
Det här behöver Du:
400 g skinn och benfri spättafilé
1 lime
2 färska chili (thailändska små)
1 msk torkad, rostad och mortlad chili (prig bon)
3 fint strimlade limeblad
1 citrongräs mycket tunnt skuret
1 finhackad rödlök
1/2 msk rostad okokt kaoniew
1 krm socker
1 msk fisksås
Gör så här:
Grovhacka fisken (för hand!). Pressa över limen. Lägg i kastrull och vänd ner andra ingredienser efter vart och rör försiktigt tills fisken är färdig. Späd med lite vatten o0m det känns nödvändigt (risottometoden). Servera på tallrik tillsammans med färska grönsaker.
Moo tod gratiem prig thai
Fläsket - Moo tod gratiem prig thai
Det här behöver Du:1/2 kg karré
till marinad:
7 vitlöksklyftor
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel korianderfrö
1 korianderrot
1 msk svampsoja
1 krm salt
1 tsk socker
1 ägg
1 msk mjöl
1 msk vatten
Gör så här:
Krossa vitlöken tillsammans med pepparkorn, koriander, korianderrot och blanda med strimlat griskött. Rör i soja och ett uppvispad ägg tillsammans med salt och socker. Blanda sist i mjölet utrört i lite vatten och låt vila en eftermiddag.
Hetta upp en panna med 1/2 cm olja och stek köttet eller fritera i fritös. Det ska vara ordentligt hårt stekt och inte kladda. Hellre frasigt.
Servera med nykokt kaoniew och nam prig pla-ra att doppa i.
fredag 14 september 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jaaaaaa! Jag vill lära mig laga thaimat!!
Jag är också intresserad!
Skicka en kommentar