onsdag 6 juni 2007

Utplantering

Första jordgubben på G på balkongen - de i landet står i full blom

Jag får chansa - på 60 år har det inte varit någon frostnatt i Stockholm efter den åttonde juni - det ser inte ut att bli någon i år heller, inte ens efter Nationaldagen idag.Jag får ut med mina små telningar före fotbollen ikväll. Kan till och med tänka mig att nagga på fotbollen för att få det gröna i jorden - så förbaskat intresserad är jag inte, inte som Rodjana som sitter naglad.
Elegant rysk röd "grönkål", helt slätbladig och underbart god - kulturarvsväxt i mitt 1700-tals land

Vi kallar den Alfons Åberg för den säljs under den etiketten till barn att så och vi har haft dem i flera år, solrosorna, Almas och Lovisas, de blir fyra.-fem meter höga och är utmärkta klätterställningar för både störvaxböna, rosenstörböna och luktärt.

Fick dem av grannen "polacken" tillsammans med frön av polsk, ljuvligt grön sallad, rosenstörbönorna, små underverk i färg och kraftfulla att odla - grodde efter blötläggning bara på några dagar - det är de som annonserar att nu är sommaren på gång.
Trångt i lådan, majsen måste ut nu!

Kommer att vara superupptagen från i morgon eftermiddag. Sitter i TV4s morgonsoffa som direktsänder från Vimmerby på fredag och ska laga mat tillsammans med en lokal kock, dvs han lagar och jag berättar. Anses ju som en slags expert efter min bok om Astrid Lindgren och maten; "Järnspisar, hackekorv och tabberas" . Och på fredag kväll är det studentfester - kommer inte loss förrän till helgen och då har det säkert förvuxit sig i sålådorna. Majsen är redan så hög att rötterna kan bli förstörda om jag planterar ut senare än idag.
Mina astrar

Astrarna kan ha lite mer tid, de är tåliga, kålen har ingen näring kvar i jorden de står i nu, Dalian är över en meter hög, pumporna går i blom snart om de inte får motstånd i kompostjorden, kardon och kronärtsskockan riktigt längtar efter att få slå en pålrot och hämta kraft för att sätta blomknoppar.

Inga kommentarer: