tisdag 22 maj 2007

Kroppkaka - Palt att dö för (en smula)


Något av det svenskaste som finns, palt?
Ja både ock och inte alls.
Idag stod Rodjana inför valet och kvalet. Thaimat på kyckling eller något svenskt halvfabrikat och eftersom jag själv var borta ända fram till middagsdags och hon höggravid så blev det halvfabrikat.
Kroppkakor med hemgjord rårörd lingonsylt, smör och kryddpeppar, grillad grön sparris och en gurk och tomatsallad med en vinegrätt. Som förrätt en färdig gazpacho från Coop med vår unika olivolja.
Paketfärdig gazpacho

Dessa paltar – för som sådana räknas de jämte blodpalt och andra liknande ”små bitar” (som är den egentliga betydelsen fornnordiskans ”palt”) av kryddat fläsk och potatis har vi ätit i några hundra år bara och knappt. Potatisen blev ”människoföda” i Sverige så sent och allmänt som under 1830 talet sedan man förstått att ”kan man göra brännvin av potatisstärkelsen så kan man också ha den på bordet”. Folk insåg släktskapet med säden som både kunde kokas brännvin och bakas bröd av. Potatis blev ett brödsurrogat.
Så hade potatisen redan introducerats så smått 100 år tidigare när Linné på sin resa till Dalarna 1734 noterar att en präst där fått bönderna i detta barkbrödsbälte att acceptera potatis och odla den med så pass resultat att det räckte till tiondet åt sig själv.
Sparris, gurka och tomat - det behövs alltid något grönt till palt

Det är flera år sedan vi gjorde hemlagade paltar, men efter dagens middag bestämde vi oss. När väl babyn är född så ska vi ta tillfället i akt att göra helagade kroppkakor med merparten rå potatis så att man får den fransig och grov och härlig och varm och med grovskuret kryddpeppardoftande fläsk inuti.
Lingon som ett slags blodets röda lov till kroppkakan

Dagens Coop paltar var alldeles mjuka och härliga och rika på fläskfyllning. Så stod det ”småländska kroppkakor” på paketet från Lithells också. Förvånande bra.
Något av det svenskaste som finns? Nja i Gotland finns "ugnstrull" i norr Pitepalt och på Öland kroppkaka - alla är de släkt och en slags pirog och piroger finns ju lite varstans, främst i östanled. I Finland finns något som heter "kallikåkko" (tror det stavas så) som är ett rågbröd som gotländska ugnstrullen, men fllt av en blandning av strömming (fisik) och tupp (kyckling). Man har alltså tagit det som funnits för handen och gjort ett matpaket av där allt serveras i ett.

2 kommentarer:

Gitto sa...

Jag ska snart publicera det ultimata öländska kroppkaksreceptet. Kruxet är bara att Magnusn avskyr kroppkakor. Och jag som är en sådan fena på kroppkakstrillandet... :(

Lagers tabberas sa...

Bravo - nu fick Du mig att gå igång.
Kör igång.
Mitt recept har Du ovan.