fredag 6 april 2007

Äggande ätning eller äggröra i påsk


”Omne vivum ex ove” är ett latinskt ordspråk som betyder att ”allt levande kommer från ägget”.
Vi människor har tagit hand om ägg hur länmge som helst, inte bara som mat utan också som symbol. Äggen har målats, lagts på gravar, välsignats av längtan efter återuppståndelse och som en symbol för det eviga livet.
Den kinesiska kulturen trodde tidigt att hela världen i begynnelsen fanns inne i ett ägg som sedan ruvades i 18 000 år
En egyptisk papyrus, 4 000 år gammal, skildrar på samma sätt, hur ett ”världsägg” har givit upphov till allt som finns.
Att vi äter just ägg till påsk har en mycket jordnära förklaring. Påsken är den tid då ljuset kommit tillbaka efter vinterns mörker. Och det är ljuset som styr hönsen att lägga ägg. Förr, när hönsen själva fick styra och ställa sitt äggläggande utan burar och stallar med databelysning, så var det just under påsken som stora mängder ägg fanns att tillgå.
”Äggmålandet” under påsken är vår absolut största folkliga konstyttring. Så det så. Att måla och dekorera ägg har vare sig religiös eller historisk förklaring. Vi målar ägg av en enda anledningen; att det är roligt att skapa och smycka.
Röda ägg lär förvisso vara lyckobringande, blodets och livets färg. I det gamla Rom gav man varandra röda ägg som nyårsgåva. Gröna ägg ska kunna väcka avsky!
När den folkliga fantasin inte längre räckte till anlitades konstnärer. En av dem var den franske guldsmeden Carl Fabargé som var verksam i S:t Petersburg i slutet av 1800-talet. Hans ägg i guld, emalj och med ädelstenar för tsarfamiljen betalas som bekant med skyhöga summor.
Äggets ”unika” och praktiska form har sysselsatt många konstnärer och
matematiker (humanister och tekniker). Formen är ”praktisk” för att inte ägget ska rulla ur redet. Det är brett i basen och spetsigt i toppen. Det gör att ett ägg känns skönt att ha i handen. Äggets skal är ”mjuksträvt” och är unikt i sin sammansättning av material. En designers drömförpackning. Ett naturens eget lilla under.
GLAD PÅSK!

Inga kommentarer: