söndag 4 mars 2007

Laab på kokt kycklinglever


Laab - att ätas av njutning och under ett bombardemang av örtsmaker.

Tidigare, i februari, berättade jag om laab, den kött och örtkryddsblandning som jag är så förtjust i, förresten som hela familjen äter med förtjusnning.

Alltid friska örter till och vitkål i klyftor eller gurka i bitar. Dill i lösvikt.


I korgen ligger kladdris, kaonieuw, och på det närmaste fatet också stekt karré av gris som skurits i tunna skivor och sedan fått marinera ett dygn in kylskåp med soja (healthy boy), ostronsås, fisksås, salt, vitpeppar, korianderrot, korianderfrö, socker. Fläsket steks sedan långsamt i olja.

I kväll till middag var det dag igen, het, mustig, ganska saltig, frisk av mynta och faktiskt "söt" av chilli. En laab på kycklinglever. Gör som beskrivs om laab">laab på höns den tredje februari, men byt ut hönsköttet mot skuren lever (obs inte mald eller hackad).

Det "nya" kladdriset hittade vi på Hongkong trading på Kungsgatan i Stockholm. Tidigare har vi alltid köpt i tvåkilos eller femkilos plastpåsar med ris på China Market på Olof Palmesgata. Riset ångkokas och det nya riset var en mycket klädsam överraskning, lätt, ganska anonymt väldoftande.

Och så hittad vi en ny kaoniew, kladdris, som vi inte provat tidigare som som visade sig vara en ny trevlig bekantskap: Thai Sweet Rice från Siam Grains KO-KO. Där finns också en hel del information om olika slags ris.

2 kommentarer:

Tania sa...

Birger finns inte längre.Han somnad ein i går kväll.
/Irinas Dotter

Lagers tabberas sa...

Men Tania - det är ju så förfärligt och så sorgligt. Vi pratades vid för inte alls länge sedan och Birger bjöd på semla och vi pratade fröer och teater. Vad har hänt? Så förskräckligt för alla och så sorgligt för Irina
Maila mig på media@wtnord.net
g