lördag 17 mars 2007

Dim Sum - Helt nöjd

Aroy dee på St. Gråmunkegränd 8 i Gamla Stan

Aroy dee på thai kan närmast översättas med "jättegott".
Det finns en thairestaurang på Stora Gråmunkegränd 8 i Stockholms Gamla Stan. På söndagarna så lagar malaysiska kockarna dim sum och glör det förvånansvärt bra, bättre än på många andra plaser i väst - en liten pärla med andra ord vilket understryks av det faktum att det mest är asiater från kinadelar av världen som befolkar stället.
Närmast de lätta härliga knytena med pilgrimsmussla

Vi började med en grillad anka med ett sprött lackat skal (skinn) och mört innanmäte - kunde varit lite saltare och lite fetare. Fortsatte med 35 kronors korgar med dim sum med räkor och fläsk och med pilgrimsmusslor - underbara. Vårrullar av löv av bönost, friterade knyten med tofu och räkor, helt ljuvliga risnudelrullar med hela söta räkor...ja, tillhopa tog vi in nio olika korgar utöver ankan.
En lördag med familjen, två vuxna, två småungar = 600 spänn! Bättre har jag inte ätit dem annat än i Kina och i Chinatown i Bangkok.
På thai kallar vi de här degiga varma bullarna för "salapao", vad de heter på kinesiska vet jag inte.
De slinkigt härliga rispnudelrullarna innhöll bland annat hela stora söta räkor med en varm, mjuk smak som fyllde hela munhålan.
Grönt te genomgående är en utmärkt dryck till.

Miljön?
Gör inget åt den! - den är typisk som den är - och ser alltså helt enkelt för djävligt ut med plastblommor i girlanger i taket, otvättade fönster ut mot gatan, furumöbler som påminner om finsk bastu, mörkt och murrigt. Gå dit och ät dim sum en lördag - det räcker!
Instängt. murrigt. mörkt och med dammiga plastblomgirlanger i taket = koncentration på maten.

3 kommentarer:

Space babe sa...

Mmmmm, ni tog helt rätt korgar. De där söta ångkokta bullarna kallas Cha Siu Bo och jag brukar bara gilla degen på dem. Men cheong fun=ris-canellonisarna (som min man döpt dem till) är också mina favoriter.
Jag är bara irriterad på att det grillade köttet som finns på menyn aldrig finns att beställa på riktigt.

Lagers tabberas sa...

SB! Nä, det är väl skuggmeny eller skådebröd i 21a århundradets tappning.
Vi längtar redan tillbaka, men kommer sällan åter. Prövar nytt istället. Å andra sidan har jag väl varit 600 gånger och kanske mer på Prinsen. Där har man pinkat ur sig en förmögenhet genom åren.

Space babe sa...

E Prinsen bra på mat?