Vi översätter gatumat från streetfood och tror att det är ekvivalent med snabbmat som är en översättning från engelskans fastfood.
Med förkärlek använder vi från väst just dessa epitet när vi talar om det sydostasiatiska köket.
Nu ska jag göra alla besvikna som tror att Thailand är snabbmatens förlovade hemland och ”fastfoodens” Mecka. Begreppet snabbmat finns inte i thailändskan. Inte gatumat heller. Jag ska återkomma till det längre fram.
Jag har alltid föreslagit att vi ska ”ahaan khang soi sokapok”. Översatt blir det ungefär ”äta skitiga gatans mat”. Men så får jag inte säga för Rodjana. ”Man blandar aldrig skit med mat inte ens i ord!”
Så till det här med fastfood och att det i Thailand skulle vara ekvivalent med gatumaten vilket det alltså inte är. Ofta är det som serveras på khang tanon väldigt vällagat och tvärt emot långsam mat som tar både lång tid att laga och lång tid att äta. Förvillelsen har väl uppstått i de hastigt stekta grönsakerna, woktraditionen och att dessa rätter skulle vara snabbmat efter västerländskt synsätt. Dessa rätter är inga ensamrätter utan sidorätter som serveras till andra rätter.
Det närmaste i Thailand man kommer snabbmat är ”ahaan jaan deow” som ordagrant betyder att ”äta tallrik ensam”. det är alltså då man beställer bara en rätt och den kan i och för sig vara ”långsamlagad”, men tar man en sådan enbart då har man bråttom och hinner inte med mer mat = snabbmat!. Bland sådana rätter hittar vi Pad thai, pad baygrapao och kwaytiao till vilka jag ska återkomma i denna blogg.
Dagens tips appropå ovanstående är Austin Bush som varit i Kambodja och funnit likheter med Thailand.

5 kommentarer:
Intressant inlägg om matkultur och snabbmat. Jag tycker det är extra spännande att läsa eftersom jag gått en matlagningskurs i Bangkock och gjort mina kryddblandningar själv under handledning av erfaren thailändsk husmor. Hur kul som helst.
Kinna
Du skulle åka med ner till Bangkok och Phuket med lite utvikningar till Isaan i höst. Jag har en flera resor då med olika grupper som inleder med två dagars uteätande i Bangkok, första dagen gatan andra på krogen. Sedan mat på Mekong följt av matlagningskurs två dagar för Chef Khun Visuth. Resten av tiden, marknadsmat och sol och bad och ännu mera mat. Ett flertal råvaruproducenter hinns också med. Tänk på det Du och alla andra.
Underbar beskrivning om thailänsk mat. Jag gilladen artiklen om "Gatumat streetfood" det vattnar sig i munnen på en *ler*
Jesper/Jerker (kärt barn har många namn)
Kul att Du tittade in och framförallt hittade hit.
Är inte Du i Thailand fortfarande förresten? I så fall är det ju bara att gå ut på gatan, den gata som Du så förtjänstfullt porträtterar både på TT och SS. Jag har minsann kikat ett antal gånger.
Nä, jag ska åka ner om någon månad.
Skicka en kommentar