torsdag 4 januari 2007

China Market - Hongkong Trading


På en annan blogg hyllar Kinna China Market på Olof Palmes gata i Stockholm som den trevligaste och vänligaste asienbutiken i stan och det är den! – det är rent och det är snyggt, välsorterat och man kan alltid slå av en prat med systrarna (tror att de är systrar) som äger butiken, minoritetskineser från Vietnam som talar en ytterst charmig göteborska och dessutom är råslängda på thai vilket de inte är sena att uppfostra mig i när jag kliver innanför dörren.
När vi har kört större fester, matlagningskurser, stora cateringäventyr på thai har vi alltid tagit leverans från China Market = punktligt, korrekt, välpackat, fräscht och förhållandevis billigt.

Jag kan inte låta bli att jämföra med den andra av ”våra” affärer, Hongkong Trading på Kungsgatan; travar med varor, fiskig lukt, dammigt, skrikigt, trångt och med en toalett som absolut ingen som inte vant sig med public toilets in China ska besöka (så behöver jag inte gå närmare in i detalj). Men med ”mama-san” i kassan som har järnkoll är Hongkong Trading inte mindre charmigt, dessutom saluförs här mer av udda råvaror. Och handen på hjärtat - det är mer originalitet i den butiken, mer "Chinatown". Men som sagt vi går först till ”systrarna”.


Förr när vi hade bil (skrotade när biltullarna monterades upp) så körde vi ofta in och storhandlade på båda ställena. Nu är handlandet ett lördagsnöje. Efter någon utställning eller museum och mat på Konstnärsklubben så passar vi på på hemvägen. Basvaror som saltabönorsås, räkpasta av olika dignitet och fermenteringsgrad, torkade chillimusslor, fisksås, ostronsås och Healthy Boy soja sås (var med om en sojaprovning i Sappemere i Holland (I Kikkomans europafabrik) och den enda sojan som kunde mäta sig med Kikkoman var just den här i avseende renhet, smak, färg och tillsatser. Healthy Boy är mindre salt, har en rikare smak och en klarar färg enligt min åsikt och är dessutom betydligt billigare än Kikkoman. Så handlar vi olika slags nudlar och degplattor och om det finns kvar på lördagen handlar vi en omogen papaya så vi kan avsluta kvällen med en het somtam.
Rodjana spejar genom kylskåpen efter grönt som kan behövas och frysskåpen efter korallrevets frysta fiskar. Jag spanar efter fryst kinesisk anka som är ett prisvärt alternativ när Kjells fågel och vilt i hötorgshallen inte har färska franska för dagen. Sedan är det så kul och komma hem – som efter en svamptur, att ta vara på allt och bli överraskad över vad som ”smitit” ner i korgen utan att man märkt det – småungarna springer runt och plockar med sådant som de längtat efter i veckan som färdiggjorda ”Sakoo” som är kött och vitlöksfyllda små bullar av sagogryn som äts med vårlök och rå chilli och så plockar de ner räk och bläckfiskchips som får hela trapphuset att dofta fiskmarknad när man öppnar påsen.
Detta kom jag att tänka på när jag läste Kinnas blogg och egentligen skulle jag ägnat den här tiden åt att brödskriva för ett av landets stora veckotidningsförlag. Det ska jag göra nu för Rodjana är med sjuåringen på Historiska museet och tar väl svängen om China Market på vägen hem och till dess ska jag vara klar. Man måste ju ha pengar att handla för!

8 kommentarer:

Kinna sa...

Vi har nog mer gemensamt än jag anade. Fint du hade skrivit om China market. Jag gillar också systrarna och du kan läsa mer om dem i boken.Jag är tokig i konst och köper in en hel del då jag sitter i styrelsen för konstföreningen på mässan. Det är verkligen kul!!

Såg att det var Ok att komma på middag. Nu blev jag lite blyg, kanske en lunch eller frukost på stan då jag inte är vad vid att bli tagen på orden sådär. =)

Jessica sa...

Göran, har du/ni varit på den där kinesiska nick/nack affären som finns på Ringvägen? Bland allt bråte har de också ett stort utbud mat, bland annat fryst anka. Har du provat nån av dem? Kan du komma med utlåtande?
Jag har bara köpt alger och sånt där eftersom det är rätt svårt att frakta hem en fryst anka. Jag handlar också gärna på China market och på Omi Foods. Bättre utbud, bättre pris, bättre märken.
Är Hongkong trading den där som ligger nästan uppe vid Cityterminalen?

Lagers tabberas sa...

Kinna - jag ska återkomma till Dig om det där med konsten och frukost, lunch, middag också när min förkylning lagt sig, är så sjuk så sjuk!

Jessica - Du vet hur det är om man ligger på latsidan. Jag har hittat de där två China Market och Hongkong trading, jo den ligger uppe vid cityterminalen - sen är jag nöjd och why change a winning horse. Nej jag har alltså inte hittat de där ställena Du nämner, kanske dags att botanisera lite igen. Tidigare, för sisådär 14 år sedan var jag stadig kund hos en av de första thaibutikerna i stan den på Hornsgatan hos Khun Majoree som introducerade mig i thaiköket trots att hon själv är kines och hon gjorde det i en radioserie jag gjorde för P4 Riks tillsammans med Lotta Brinck.

Kinna sa...

Krya på dig!!!

Space babe sa...

Hej igen, jag skrev ungefär såhär: Tack och roligt för att du länkar till mig trots att jag inte håller mig till ämnet!

Ville tipsa dig om kinaaffären Nordic Chines (sic) som ligger på Herkulesgatan, tvärgata till Drottninggatan.

Den plottriga kinaaffären på Ringvägen som Jessika undrar över heter Kina-Li och ägs av en familj från samma stad som jag, Hangzhou.

Jag är ute efter en mortel, så om du fotade mortlarna på China market ska jag dit illa kvickt.

Du verkar jättekunnig om asiatisk mat så jag ser fram emot att lära mig massor!

Lagers tabberas sa...

Space babe, tack för at Du gjorde Dig besväret med att maila tillbaka en gång till efter mitt moderatorschabbel. Det fick mig att ta bort den där moderatorkollen. Har haft problem med att träffa rätt när jag godkänt.
Jag läste Dina bloggar en god bit tillbaka och Du pratar om akademin i Hangzhou. Jag var på väg till konstakademin io Peking tillsammans med en svensk skulptör som skulle bli professor i patinering där, men så avled han tragiskt, han var en god vän.
Jag gick konstfack, SKHKSi Oslo och sedan på Royal College of Art i London.
Efter mina rundresor i Kina för ett antal år sedan var jag helt och hållet bergtagen och fast besluten att sadla om till sinolog istället och då hamnade jag i Thailand, gifte mig och fick barn och så är det fortfarande
Nej mortlarna är inte plåtade på China Market utan i Bang Saen i Thailand. Förut hade de mortlar på China Market, vet inte hur det är nu, men på Hongkong trading finns de, helsäkert.

Tania sa...

Jag föredrar också China Market , hittade glasnudlar som var portionsförpackade och blev så glad så glad :)

Lagers tabberas sa...

Tania, glöm bara inte att ta bort snöret som håller ihop portionsförpackningen.
Glasnudlar är känsliga, högst tre minuter i ljummet vatten och sedan ett dopp i kokande - det räcker. Vi kokar nudlarna sist efter att ha låtit räkor eller bläckfisk koka till en liten lokal buljong. I det koket doppar vi nudlarna och har så en trevlig liten sallad, en Yam won Zen om vi blandar räkorna med bladselleri, hel thaichilli, fisksås, lime och så toppar med glasnudlarna. Bara jag skriver det här så vattnas det i munnen eller som det heter på thai: "Nam lai lai".