måndag 20 december 2021

Pendlare till NY och jag får påfyllt mitt förråd av amerikanska frukostflingor


Jag har fått ett nytt stort intresse. Amerikanska frukostflingor!

I måndags reste en av mina döttrar hem från NY för att fira jul. Precis när hon kommit hem fick hon kontraorder om ett jobb i NY  så i lördags flög hon dit igen, gjorde jobbet och idag hämtade jag henne på Arlanda.

Fördelen med hennes resande är att jag får fyllt på mitt förråd av de där läckra, nästan självlysande och förmodligen i Sverige förbjudna frukostflingorna. Idag fick jag ett lysande rött paket med Froot Loops - skitgoda med gräddmjölk.

Innehållsförteckning, näää har inte vågat titta men det står ju på paketet "Natural fruit flavors".

Äsch, nu firar vi snart jul och L blir hemma till mitten av januari, skönt.

lördag 18 december 2021

Det är klart det ska va pannkakor en torsdag

Pannkaka med frysta blåbär från Hälsingland 
och utmärkt grädde från Dellenmejeriet

Ibland står i inför valet och kvalet August och jag och annars att alla idéer tagit slut. Vi vill jun köra husmanskost på riktigt och veckovis. Inte minst för att inte glömma alla smaker, tillagning, råvaror och känsla.

I torsdags, jo men det BLEV  ärtor och fläsk och pannkakor som dessert. Inte illa!

Bästa och onyttigaste flingorna jag gillar skarpt


Ja inte vet jag vad som är i dem, förmodligen blir man väl självlysande till döden, men det spelar liksom ingen roll - det är så jävla gott (helt enkelt).

Jo, en av mina tre underbara döttrar bor och jobbar i NY. Äskade L kom hem i måndags och före avresan undrade hon om jag behövde något. "Något maxat flingpaket som slår Kalaspuffar". Hon brukar ta hem sådana. Igår fick jag ett paket Cinnamon Toast Chrunch. "Bara" 170 kcal/100 g, hmmm ett helt paket väger 476 g (allt av glädje).

Stor frukostnjutning till filen och stora leenden vid bordet. America flyttade in ett ögonblick och August klädde granen trots mina lamentationer över saken. "Vi har som tradition att inte klä granen förrän sent om kvällen före julaftonen på uppesittarkvällen då det doftar julkryddor, choklad och lack i huset, basta!"

-Va, haru blitt nån jävla Edward Blom, eller, svarade August och klädde granen. 

Jo men visst, nya barn, ny generation, nya traditioner - precis som jag skriver i tidningen Fokus senaste nummer om julbordet - detta förskräckliga ätande och den stora upprördheten över att någon sätter fram kebab till skinkan och syltan. 

Tack älskade Lovisa för mitt flingpaket - ta gärna med dig ett nytt när du åker till NY över helgen.

fredag 17 december 2021

Astrid Lindgren och jag och några till


När man flyttar så dyker det inte sällan upp sådant som varit undanplockat några år. 

Nu när jag flyttat dyker det där undanplockade upp och ger sig till känna. Anledningen till att plocka undan är väl för det första platsbrist, för det andra placera i någon slags minnesbank (lös hårddisk) och det tredje stavas Nostalgi.

Och visst är det nostalgiskt det där för ett drygt decennium sedan efter att min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberaset - om mat och smak i Astrid Lindgrens värld" kom ut.

Kommer ihåg att jag reste land och rike runt och föreläsa och läste högt ur boken, väckte minnen och smaker hos folk och visade bilder aldrig tidigare sedda. 

Ett av de roligaste evenemangen var Studentafton i Lund med alla deltagare som stod nära Astrid.

Bäst vi stod där på scenen och "larvade och gjorde oss till" så till den grad att när Georg Riedel tog upp basen och började spela en fattig bonddräng och Björn Gustafson stämde in med sin karaktäristiska stämma som i TV-produktionen om Emil i Lönnebergs då, DÅ, stod den talrika publiken upp i bänkarna och grät.

Senare om natten åt vi traditionsenlig pytt i panna med ledningen för Studentaftonen och då, DÅ bröt rena rama snöhelvetet ut över Skåne. Med inhyrda bilar tog vi oss långt efter midnatt till hotellet och morgonen därpå gick det inte ens att gå ut - tåg och flyg inställt. Men gick det någon nöd på oss? Nä knappast vi hade roliga och berikande samtal, vi åt jättegott och hade det fantastiskt på hotellet tills det hela lugnat ner sig framåt nästa dags morgon.

onsdag 15 december 2021

En pölsa är aldrig bara en pölsa

Det vet ju alla som läst Torgny Lindgren "Pölsan" (För den som inte läst den: Läs den! och för dem som läst den: Läs den igen!"

En pölsa är alltså aldrig bara pölsa. Det finns en slags oändlighet i pölsa, kanske för att det aldrig med bestämdhet kunna säga vad som ska vara i den, inte ens ett grundrecept finns att acceptera.

I tredjeupplagan av Gustafva Björklunds står Pölsan mellan Bourdin noir, dvs blodkorv och "Att göra palt" och hennes originalrecept från 1800-talet innehåller avskuret kött som inte duger till annat, senor och senfästen talg och mejram, rödlökar och salt.

I "moderna" recept ingår ömsom ris, ömsom korngryn, ömsom lungslag och ömsom restkött.

I pölsan vi åt idag kände vi smak av nejlikor, av mejram och svartpeppar. Djup smak med mycket bredd av kött, kryddor, säd och fett. 

Vad var det då för pölsa vi åt?

Jag berättade för en tid sedan om Robert Pettersson när vi var på Ljusdals Hembygdsgårds restaurang för att äta paltbröd med fläsk. Han, den mannen som gör allt själv i köket och allt få grunden, det är hans pölsa vi fick med oss hem och snaskade i oss ikväll som trevligaste spisen på länge och allrahelst en av de bästa pölsor jag någonsin ätit.


måndag 13 december 2021

Små goda bitar på bästa tunnbrödet och så het chili med ost och sylt*** som dessert och små chokladkakor till kaffet

Gubbröra

Annorlunda - vi vill bjuda på nåt annorlunda. Middag i helgen för vänner och annorlunda grejs på bordet vilket det i och för sig brukar vara vid våra middagar.

Det slumpade sig inte sämre än att vi precis varit på landet och svängt förbi Engbergs i Stavsäter som bakar tunnbröd till lördagar och har sitt vanebildande hårda tunnbröd i lager. Behövdes till jul här hemma.

Gravad böckling a la Wretman

Bröt smörade småbitar och lade på Tore Wretmans gravad böckling* på några och "Gamlekungens" gubbröra** på några. 

Sate en rökig och het chili av några kilo högrev som fick småkoka i öl under fem timmar - blev alldeles utmärkt. Svarta bönor i blöt dygnet innan och sedan sojakokta med smör och spiskummin, gott som fan!

K bakade små mättade chokladrutor till kaffet.

Jo, det kändes annorlunda och var bra.


* Böckling filéeas och delas, alla småben tas bort. Gör en vinegrätt på olja, vinäger och osötad fransk senap. Finhacka lök (jag tog det vita från purjon), Hacka rejält med kapris. Varva lök, böckling och kapris och häll dressingen över och låt stå minst fyra timmar. Servera.
** Kungens ? ja jag hörde någonstans att Gustav VI Adolf gjorde sin gubbröra så. Ansjovisen smältes ner i en stekpanna med smör, finhackad lök över, svag värme och så hackade hårdkokta ägg. Rör om och lägg för att svalna, dress mad rikligt med dill.
*** Koka en sylt på lika delar hallon och krusbär. Sila bort frön och skal. Bottna en liten portionsform med sylten och häll över en blandning av mosad gräddädel i en skvätt grädde och rör ihop med äggula. Gratinera i salamander eller under ugnens grillelement tills fin färg.

Så ska Lucia firas, med sockrade lussebröd fyllda med vanilj och saftiga till tusen.


Hon är en jäkel på saffransdegar, min K (och inte bara det!!!!)

Igår kokade vi mjuk chokladkola och lakritsfudge men huvudnumret var saffransbröden som fylldes med vaniljkräm och efter bakningen penslades med smör och doppades i strösocker - himmelskt goda.

Från förrförra årets bak, bara för att visa hur en saffransdeg ska se ut

I morse hämtade jag L från NY-flyget och kunde bjuda henne på just en sådan bulle och nykokt kaffe ur termos för det blir ju så när man inte varit i Sverige på över ett halvår att det finns en längtan efter "nationalspecifika" smaker.  Sååå nice att träffas igen. 

Nu stannar hon fyra dagar - åker tillbaka till NY för ett jobb på tre dagar och flyger tillbaka hit igen så att hon är hemma i jul och sedan nästan en månad framöver. 

Annan längtan som hon annonserat är Janssons, julskinka med senap, köttbullar som vi gör dem här hemma (långsteker löken i 40 minuter och mixar den som en kräm innan den rörs ner i köttfärsen som fått i sig ströbröd som fått svälla i en blandning av grädde och reducerad grönkålsbuljong) bland mycket annat.

Men de där bullarna vi åt i morse, "herre min je", dundrar av maxat med saffran, saftiga och så sötman. K - snart anmäler jag dig till Hela Sverige Bakar!