söndag 26 december 2010

Hardcore med fantastiska förtecken. Fäviken en föreställning.



Det är hardcore, renrakat, naturspeglande och en gnutta farligt – och det är fullständigt unikt och lika fullständigt osaltat på gränsen till fundamentalism. Ingen annan – inte ens Noma – kommer i närheten av denna odiskutabla närodling där inget på bordet kommer längre från än en mil, kammusslorna oräknade från Trønderlag på andra sidan bergen.

Det här är Fäviken som ligger någonstans på andra sidan Åreskutan. Vi kom dit i snöröken med hyrbil från flygplatsen i Östersund – det är snabbaste vägen från Stockholm.

Och det var svinkallt.

Kaffet i Jaktsalen vid det stora snookerbordet har jag redan berättat om, välkomnandet, smörgåspacken med det goda brödet, med den stora smaken.

Två amuser inledde middagen senare om kvällen. I förbifarten serverades en drink för dem som tarvar sådant och där fanns en idé jag omedelbart tog till mig:

Vem har inte stått där med sin flera meter höga överblommade libbsticka i landet, buskig och gigantisk slukande allt vid sin sida?

Här serverades libbstickan även i min alkoholbefriade bärdrink, sensationellt bra, torkat, krispig och med balanserad smak.



Så kom en av mina stora favoriter bland smaker och jag trodde aldrig att någon köksmästare någonsin skulle våga. Den ansatte tonen, mentaliteten, själva tänket: Rakørret – här med en hemsyrad mjölk.
Denna oerhört välbalanserade natursyrade, lite salta fiskbit följdes av en nedtoning vilket kan kännas konstigt och är det också, en liten korg av torkat grisblod fylld med öringsrom från vildfångad fisk.

Uppe i matsalen dukades senare upp för ett signum för Fäviken och Magnus Nilsson: Det mest närodlade man kan tänka sig, lav. Frasiga lavar med vitlöksgrädde serverades med bitar av ”gammal torkad kanadagås” (är inte den fridlyst? Skitsamma förresten) Fjäll, vind, skog, tystnad – jag smakade på tystnaden.




Pilgrimsmusslor från Trondheim har tydligen blivit en grej bland svenska krogar med ambitioner. Här ligger Trondheim rakt bak bergen och gör inget avsteg från principen av närodlat. Pilgrimsmusslor som lagts på glödbädden och fått tillagas någon minut för att bli så perfekta det någonsin går. Inget tjafs, inget pyssel uppapå eller inuti – omoraliskt bra.



Jag har en viss fäbless för purjolök, allrahelst ner den serveras konfiterad som här och tillsammans med kokt storöring, ättiksgelé och torkad isop, tunna flagor av svart rättika och en klick havregrynsgröt – why not. Havregrynsgröt som kolhydratsmotor, bättre som idé än på tallriken men den inkokta attityden med ättiksgelén är smått genial, separerade smaker men ändå tillhopa.



Uern som serverades härnäst fick jag en alldeles perfekt bit av, Några hade andra synpunkter på sina fiskbitar. Under fisken en liten gryta på lav, hackad rå havskräfta och fisklever, allt dränkt smakfullt med skogsbuljong som silades genom mossa och lavar. Skogsbuljong en kort buljong av …ja, skogen helt enkelt, som att lägga sig ner om höstkanten och dofta nära, nära.

Skogssåsen silades vid bordet genom mossan

Så kom de närodlade grönsakerna, rotsaker från det egna landet alldeles bredvid, de som grävts ner i sand i källaren och fått ligga till sig med vinterstormen ryker. Det är ju så här de ska vara, lagrade för mera och djupare smak och sötma. Tillagade nergrävda i glöden och serverade med den bittra brända kolranden runt om och som vägdes upp av fårgrädde som vispats med vinägerjäst öl och torkad fiskrom med en kvist oregano att balansera med.

Föraningen till köttet serverades som en sallad på ett rått kohjärta och nyrostat märgben som sågades upp och karvades ur vid bordet, vitkål, salviasalt och en liten brödbit till. Lysande strukturer i anrättningen.



När Fävikens Magnus Nilsson gör något blir det exceptionellt. Så köpte han en hel ko, den vi åt delar av vid middagen. Anlägger han ett grönsaksland så fick det dimensioner så stora att en trädgårdsmästare kom till och på en plats sådan att han till och med kan få fram kronärtskockor i det långa nattljuset sommartid.
När han ska ha en gris så slaktas en krabat som väger 170 kilo (Se bilderna ovan där grisen torkar hängande i taket). Det är så mycket smak i det fettet att man nästan ramlar av stolen och förstår hur förkastlig köpegrisen i butiken är. Vi har mutats in som konsumenter i tron att bara man har knorr så är det OK – men så är det inte, industrigrisarna smakar död i jämförelse med Magnus Nilssons bjässe på tallriken – långsamstekt kotlettstyckning med en kräm av ägg och gammelost. Plötsligt kastades man tillbaka till rakørreten – gammelost är en kär smakvän efter mina många år i Norge.

Gris

Söta avslutningar som inte är så söta utan snarare intensivt smakrika från platsens ande. Vattlingon – för att begripa vad det är rekommenderar jag att läsa min bok Järnspisar, Hackekorv och Tabueras” där nästan ett helt kapitel är tillägnad dessa ”tytingar”. De serverades med grädde och socker och med ett vildhallonis (bilden) ytterligt koncentrerat.

Lingonen följdes av en liten tallbarrskaka under en pudding av mjölk och sur grädde och toppad med kråkbär och blåbärssorbet



Avslutningen blev en liten show av hur man gör glass på riktigt. Man vevar glassen för hand i en glassmaskin från början av förra seklet, en trätunna med is och salt och en metallhållare där glassmeten läggs. Nu vevades en mjölksorbet som serverades med vispat ägg och hallon från hösten.

Vad ska man då säga som avslutning? Ja, jo, lysande i sin föreställning, Som en ny operaföreställning, det som tidigare brukade omges av stor scenografi av guld och hav var här bara två grå pinnstolar, det är ett ohyggligt fokus på den naturliga förutsättningen, avskalat allt annat, smakerna är helt i centrum. Fundamentalism när den är som nyttigast och bäst. Porno (!) och smått svindlande.

Har jag ätit bättre – jo förvisso, till och med nyligen med fördjupning av samma slags smakfilosofi, men för katten, åk dit, gör det. Ingen människa ska gå förutan – Res dit!

När jag skriver ätit bättre handlar det om fraktioner på den här nivån

onsdag 22 december 2010

Till Er alla

Fäviken med utsökt kokkaffe och mycket mer




Under några dagar ska jag ägna uppmärksamhet åt Fäviken. Jag var där under en sannerligen uppseendeväckande middag i söndags kväll.

Långt innan middagen serverades välkomstkaffe och ett smörgåspaket. Kaffet var av pressotyp, samma slag jag själv sedan något år njuter hemmavid. Nymalda bönor som omedelbart övergjutes med hett vatten och där sumpen efter några minter av lakning pressas bort genom sil - med rätt bönor och rätt malning blir det bra.

Det första intrycket av Fäviken blev alltså ganska allmänt. Jag minns att jag tänkte - kaffet, jaha!

Många, många timmar senare - ett gott stycke efter middagen bjöds kaffe i jaktsalongen och invid det stora snookerbordet. Då förstod jag vad jag efterlyste redan till matpacken när vi anlände - det där kaffet som sticker ut så exeptionellt idag bland allt italienskt - kokkaffe. Och det gav en sådan enorm nostalgikick. Dessutom serverat ur en rejäl kopparkanna av sådan typ som kyrkkaffet serverades ur förr.

Kokkaffe (!). Glömskans kaffe kommer att serveras hemma hos oss i jul.

Där bakom välkomnande eldfat ligger det omtalade magiska köket vars håvor vi avnjöt om kvällningen

Farsan kommer från norr om Dalälven och norr om Dalälven drack man inte annat än kokkaffe. När familjen sedan flyttade till Norrköping (Där jag för övrigt föddes) hade farsan traditionen att koka kaffet med sig och jag kan inte minnas annat än alla de andra i radhuslängan också kokade kaffet.

Det var först när vi kom till Stockholm i början av 60-talet som vi mötte bryggkaffet av typ Melitta. Där blev vi udda och utanför.

Fina middagar plockade morsan fram en urtyp för undertrycksbryggaren Don Pedro. En ohygglig magisk och vacker tingest med två på varandra stående glasbubblor och däremellan ett silfilter. Underst en liten rödspritsvärmare vars blå låga slickade nedersta bubblan och fick vattnet att koka över till den översta där ett snusmalet kaffe måttats upp. Lågan togs då bort och genast sögs kaffet tillbaka genom silfiltret ner till understa bubblan igen. Kaffet dracks i små sirliga mockakoppar med guld och rosenglasyr.

Hursom var kokkaffet i Fäviken ett avslut på en middag som omfattade alla mina gamla favoritsmaker bland annat gammelost och rakørret.

onsdag 15 december 2010

Solhjul till jul



Vi åkte en sväng i kommunen för att titta på julljus, Ni vet alla de där husen som glittrar och glimmar. Alladeles bredvid oss i Rotebro hittade vi ett hus med ett blått underljus under vindskivorna på gaveln som fick taket liksom att sväva. Det lilablå ljuset skickade varma gula skuggor i snön som såg ut som ett guldlikt hav. Mitt i detta hav stod en flaggstång virad med många kulörta lyktor.

Jag tänkte, kanske ett sätt att göra den gamla Hersby Hembygdsgård synlig, många kulörta lyktor virade kring flaggstången och lilablått ljus under takfallet på 1700-talshuset ut mot Sollentunavägen. Eller varför inte låna in bostadsrättsföreningen Solhjulets himlaspanare som de lät lysa upp himlapellen med hela förra året. En stråle, så stark att man nästan kunde klättra på den.

Hersby Hembygdsgård

Kanske räcker det med den vackra granen på Hersby, men inte heller den klingar i tidstakt med de gamla husen. Gran finns förvisso i uppteckningarna från 1700-talet, men blev inte alls vanligt förrän i slutet av 1800-talet, alltså i ett tidsperspektiv väldigt nära blåljusen under taknocken, blåbländande buskar eller kulörta virade lyktor i en flaggstång.

Tillbaka till bilden ovan, den är nog mer att ta till som ljulhelgssymbol i den tiden. Ett solhjul med anor från hednisk tid. Denna vackra "ruska" har Christina Frohm bundit och ställt som "portvakt" vid grinden till gamla Klasroskolan. Solhjulet ha så mycket mer av symbolvärde än vad som sammantaget plockas ihop till jul på andra håll - det är ju dessutom en tidig korssymbol, så tidig att den var före kristenhetens kors. Påminner också om naturfolkens drömfångare.

Det här är kanske en drömfångare i mångas nya ögon. Det är det blå trädet på Kungshögen i Sollentuna, ett modernt sätt att göra högen synlig

tisdag 14 december 2010

En torsk är en torsk är en torsk - tror man

Rodjana på f/l nyligen

Senaste tiden har jag ätit torsk. En av dem var den bästa jag ätit någonsin, ett gastronomiskt äventyr som fullständigt kullvälte alla tidigare erfarenheter.

Jag har varit på Frantzén Lindeberg fyra gånger nu under hösten. Redan vid mitt första besök efter sommaren drog jag slutsatsen att f/l både höjt och infriat ambitionsnivån, varje servering var allvarligare, fördjupad, genomtänkt – rätterna tillsammans utgjorde en större helhet än någonsin tidigare.

Råriven anklever

Under mitt senaste besök i sällskap av Rodjana, serverades torsk under rubriken ”Dagens Skörd” som också omfattade det som hämtats hem från stukor i grönsakslandet. Det var det bästa jag ätit alla kategorier någonsin – en servering som ”hade allt” av alla slags väl balanserade texturer, grundsmaker och överbyggnader, jag kan inte minnas något mer intagande och när sedan köttet serverades efter en rönnbärsgraniteen var det fullständigt.

Jag har alltså ”bevakat” f/l, intensivt under de tre år krogen varit öppen (tom åren innan de öppnade vid provlagningar och idémakeri) och jag har kunnat följa en smakutveckling som gått från det rent vildsinta utlevande till det smått rikt minimalistiska efter den slitna principen less is moore. Genialiskt senast, helt enkelt genialiskt.

Då kan man undra hur den andra torsken då smakade, äten vid ett senare tillfälle och på en inte fullt så ambitiös restaurang?

Torsken på Edsbacka Wärdshus

Jodå, bara för att man haft den absolut förnämsta matupplevelsen i livet så slutar man inte äta. Mig veterligen finns det bara en människa i historien som tillnärmelsevis valde döden framför att inte ha råd med vidare excesser och det var den romerske gastronomen Marcus Gavius Apicius.

Det är klart att man kan äta till dagligdags och det gjorde vi häromdagen på Edsbacka Wärdshus, en alldeles makalöst väl anrättad "vardagstorsk" - dessutom en av de mest prisvärda jag ätit till lunch. Upptäcker gång efter annan vilken kärlek det läggs på maten i det köket. Så ska väl sånt vara förklarat då, för det är inte sällan jag får frågan - törs man bjuda hem dig på mat?

Sommar, med hav och värme

En bild bara för att det är nödvändigt just nu. Det är Peter Holstad som tog bilden i somras när det var en så där vansinnigt skön värme och vi var ute i hans segelbåt i Skärgården och seglade mot Strindbergs.

Gemenskapen, värmen och den otvingade vardagen gjorde sig plötsligt närvarande bland flyttkartonger, ungar som inte vill sova och massor med snö och kyla.

Wärdshusjul på Edsbacka



Ambitionen har varit att kasta av sig det gamla tvåstjärniga "oket" och leva ett eget liv - det är nog inte det lättaste, Christer Lingström satt länge kvar i väggarna.

Inte minst jag själv vet hur det är. Jag hade tidigt mina stora gastronomiska upplevelser hos Christer och jag kan fortfarande gå från rum till rum och minnas var jag ätit vad och kring varje måltid finns en egen liten historia. Man är sådan av någon slags nostalgigen (ska utläsas "nostalgi-gen" annars bliur det nostalgi igen och det kan väl i och för sig vara på sin plats när det gäller mig). Bästa gösen en trappa upp i den lilla chambren. Bä'sta kombon av anklever, rimmad kalvlägg och kalvbräss i det inre rummet med fönster ut mot gången till Vimar Krantz "nybygge". Bästa risotton tillsammans med Gert Klötzke i andra rummet. Bästa sjötungan - bordet till höger längst in - toppad med rysk kaviar i matskedsstora bollar, små plättar med kaviar om vi håller oss till det, som Christer lånat från Vonnas. Och appropås det åt jag en alldeles speciell kokt piggvar signerad Georges Blanc och det bästa av allt, han tog ut mig i köket och lät mig vara med när han tillagade den i ett spad som han fått receptet till av en inuitkvinna.

.Jag smakade och smackade och smakade igen och det var ett sanslöst gott kokspad och George Blanc var helt i upplösningen av förväntan att få säga vad det var - bara vatten och en gnutta socker! Kritvit mjölkkokt torsk. Daniel Lindebergs petifourer, Rodjanas chokladtårtor och creme caramel - det är sådant jag kommer på i hastigheten och då har jag både Fredrik Petterssons avsmakningsmeny och Håkan Thors dito kvar att berätta om plus en massa annat jag dragit i mig genom alla år.




Nu har jag börjat sitta där igen, under den nya regimen och oavsett vad som skrivits i dissande ordalag om Edsbacka Wärdshus så sitter jag kvar och ägnar luncherna åt krogen - Storstockholms mest prisvärda luncher, bättre fisk, eller snarare som idag, torsk, får man inte till någon lunch någonstans och allrahelst inte till det priset!

Så var vi där i helgen och begick ett julbord. Christer Lingström ersatte sista åren de goda grisfötterna i gelé med en grisfotsaladaube där fläsket till 100 procent bestod av rimmad lägg. Nu, tack och lov tronade de där högst upp över laxbordet, dallande inbjudande med en tydlig bärnstenssälta och det var bara mitt i. Straxt därefter kom rykande het lutfisk att beställas separat och tio minuter före servering. Lysande gott och klassiskt.

Jag äter gärna grisfötter med små toppar av majonäs spetsad med engelsk stark hemmagjord senap

Med tre småungar vid bordet är det alldeles förträffligt att få en del av allt som serverades som små tapas poch i änden vid det bordet serverades en sill a la russe som inte var att leka med.

Allt är för övrigt lysande klassiskt och jag kunde trots att jag hade de ögonen påå, inte komma på något alls som fattades, till och med som den östgötska (dvs min) traditoonen bjuder serverades varma bruna bönor på bordet.

Så var det det där bordet längst in där jag satt med sjötunga för 25 år sedan och upplevde. Idag var vi tillbaka för en lunch och åt stekt torsk med brynt smör och handrensade räkor. bättre torsk får man inte lunchtid.

Alltså - prova!