måndag 6 oktober 2014

Mognar tomater i skafferiet


Det är precis innan det vare sig bär eller brister. Har man inte tomaterna i växthus så MÅSTE de in nu vare sig de är mognade eller ej.

Hemma hos oss har vi förmånen av att ha ett riktigt skafferi. Faktiskt två eller tre eller fyra om man så vill. Skafferier som håller torrvarutemp året om. Hela husets alla smyger är ventilerade och med hyllsystem, men det är skafferiet närmast köket på bottenvåningen som vi använder.

I veckan, precis före frosten, skördade vi tomaterna på vår enda tomatplanta som jag köpte på Väsby Hembygdsförening i våras.
De är bara att ta in och lägga på fat, på några dagar är de ätmogna. Obesprutade och naturligt uppdragna mot den gamla statarlängans södervägg.

Under kommande "skrivarvecka" blir det pauser ute i trädgården. En stor asp har ramlat ner rakt över köksträdgården. Det negativa är att arbetet där försenas och staketet måste repareras, det positiva är att vi kommer att ha rejält med ved till nästa vinter.

I morgon kommer ungarna hem och äter de inte upp alla tomaterna räcker det kanske till att sylta de små gröna och koka ketchup på resten, eller en tomatsås att frysa in i portionsförpackningar.

Inga kommentarer: