fredag 26 juli 2013

Thaimaten från hålorna, en sak för turistroteln i ThailandDet blir bara sämre och sämre, det här med att thaihålorna (hål i väggen) och för övrigt också de som kallar sig "thairestauranger" fuskar med utfyllnadsmaterial som aldrig setts i Thailand.

Jag blev så glad idag när jag såg att Noi's matvagn uppe vid K-rauta i Sollentuna hade Laab som kan lagas av såväl nötkött, fågel och fläsk (broskben blir fantastiskt bra). Grejen är att köttet ska finfördelas och sedan långtidsmarineras. Sedan ska köttet stekas i olja, långsamt så att det nästan smälter ner. (Gott blir det också när man lagar laab på kycklinglever)

Hemligheten är sedan att balansera köttet med myntablad, lime, chili och fisksås. Det här är genuin mat från östra och nordöstra Thailand.

Jag fick en laab, som jag aldrig ätit förut, vete fan om det ens kan kallas laab. Här var anrättningen späckad med halvwokade bitar av grön, röd och gul paprika och av strimlad blaskig slanggurka. Köttet hade inte varit i närheten av en marinerad utan var prefabricerat slajsat (biff)-kött från charkuteri. De härligt rostade (friterade) torkade hela chilifrukterna var ersat av en matsked ordinär rostchili från påse och örterna som ska följa en riktig laab, dillkvistar, myntastjälkar och klyftor av vitkål var ersatt med sladdrig gurka skuren någon gång på förmiddagen. Detta är inget annat än matbedrägeri!

Oj vad förbannad jag är!

För några år sedan gick ambassaden i Stockholm ut med en uppmaning att se till att allt som serveras och är lagat av thailändska kockar ska ha en bästanivå och vara trovärdig från thaiköket. Man till och med ordnade med kurser i thailand för sådana som kände sig manade att öppna eget ivrigt påhejade av sina svenska män (maten kanske smakar bra därhemma men kunskaperna räcker inte för att ta steget ut och vara professionell. Min mamma och mormor var ena djäklar på att laga mat, men inte sjutton öppnade de eget för det.) Thailändksa matkurserna hoppades ambassaden skulle vara ett villkor för att öppna eget i Sverige. Utvecklingen har gått käpprätt åt helvete i stället.


Nu kokar jag hallonsylt på 1.2 kilo nyplockade egenodlade hallon och marmelad på dryga två kilo egenplockade och egenodlade röda vinbär utan fusk. Och oj, vad jag ångrar att jag inte lagade kvällens thaimat själv.

Inga kommentarer: