söndag 21 juli 2013

Rödfärg, köttbullar och stora stöten


Har i ett infall av nostalgi förflyttat mig till Falun. Visat barnen där jag bodde på Hyttgatan 62 några år under början av 80-talet. Ateljén på Södra Mariegatan och grafikverkstaden på Blindgatan.

Lustigt, jag har sett Stora Stöten hundratals gånger. Mindes den inte rätt i alla fall och då var jag ändå med om att starta en boxningsklubb vid samma namn i Falun och tillsammans med Gubb Jan Stigson.


Rödfärgeriet startades någon gång för länge sedan av en Gahn vill jag minnas, och Gahns anfäder är Clan Colquhoun. Gahns blev sedan Arnberg och ur den grenen kommer jag (allt enligt släktforskare i släkten). Det hela startades en gång med Wolter Colquhoun som kom hit som bergsexpert och hade inte han  (och nu rör vi oss i ett fyrahundraårigt perspektiv) kommit hit just då hade han inte gift sig och fått många barn och ...ja, kaosteorin funkar även när det gäller den egna baktiden.

Vi lämnade Älvkarleby och Tommy Löfgren lagom för att käka lunch i Falun och fick då rekommenderat Hyttstugan i Sundborn. En krog som serverar en lunchbuffé ända till klockan 16. Hallå, de är kända för sina köttbullar.


Väl där blev det mest köttbullar ur buffén, gräddig, rik sås. Handtrillade bullar stekta på stekbord, såsen kokad för sig. Saftiga, tuggiga, med bra stekyta som behållits trots såsen som stuvning runt ikring. 100 % oxfärs och lök samt kryddor.

"Varför just det här just nu mitt i sommaren - det får mig att längta till julbordet" (Lovisa)
Inga kommentarer: