torsdag 22 september 2011

Troy Davies och vår egen mörka avrättningshistoria


Troy Davies sista ord var "JAG ÄR OSKYLDIG"

Det är många i vår egen historia som uttalat orden.

...och kvinnan skulle stenas. hopen ropade "Stena henne Stena henne". Jesus sa: "Den som är utan skuld kaste första stenen". Hopen lommade av och kvinnan frågade: "Herre varför skyddar Du mig" och Jesus svarade: "Gå nu och synda ej mer"

Just dessa rader är nya testamentets upprättelse av gamla testamentets tredje moseboks sharialag som Svea Rikes första lag 1734 är ett direkt avtryck från.

Fortfarande idag döms människor till döden för hopen anser sig vara utan skuld och är rädda för Guds allmänna straff över dem för att de inte utmätt ett eget jordiskt straff. Himlen skulle ramla över dem, undergången skulle bli nära.

Man kan faktiskt dra det så långt, att tolka det på detta vis.

I veckan som var blev jag intervjuad av lokaltidningen Mitt i. Klicka på första sidan och bläddra fram till helsidan där jag står på avrättningsplatsen mitt i skogen närmare Dig än Du tror! Jag blev intervjuad appropå dödsstraffet och appropå att jag för fem år sedan kom ut med en tegelsten om det svenska dödsstraffets historia och avrättningskonsten i skogen. Där ligger fortfarande skrottarna kvar efter samma process som i natt verkställdes mot Troy Davies. Öga för öga och tand för tand. Samma ondsinta ideologi, samma slags människor nu som då, bestialiskt tar sig dessa rätten att ta en annan människas liv.

Ett modernt land med moderna människor som kallar sig demokrater kastar skit på hela konstitutionen genom handlingar av detta slag. De äventyrar allt vad trygghet heter genom att undergräva rättssäkerheten och i grunden luta sig mot en lagtext ur bibeln formad och skriven under en helt annan tid i en helt annan värld fjärran från utveckling och framsteg. "Gå nu och synda ej mer"

Själva låter vi nu skogen ta tillbaka vår mörka tid med avrättningar för offentligheten, så glömmer vi effektivt vår egen historia. Det är hög tid att bevara dessa platser i vårt kollektiva minne genom att arkeologiskt undersöka de, och sedan kulturskydda dem!

Inga kommentarer: