lördag 3 september 2011

Egenodlad majs och hamburgare med svamp - höstlördag vid bordetDet var då ett ständigt tjat om höst, det är bara i början på en ny årstid, det kommer att ta lång tid innan vintern sätter in. Kanske jag sörjer den flyktande sommaren och förtränger den inledande höstens njutning, den höga luften, det växlande vädret, de mjuktonade färgerna, den blixtrande solen. Så ja, nu tog jag det där steget tillbaka till nuet.

Majsen som den såg ut för några veckor sedan
Just idag har vi skördat en del majs. Jag och August tog med gråärter och historiska bondbönor med anor från samma växtplats sedan 1800-talet. Skillnaden är smaken och konsistensen (säkert också näringsmässigt). Det är egentligen från fröodlingen till nästa år, men lite kan man ju nalla för den goda smakens skull.

Trädgården för en vecka sedan, inte alls så höstlig, men något urskördad och fallerad jämfört med i juli


Det fick bli majs också, nyskördad från den egna lilla majsodlingen, söta kolvar som socker - så där att det inte behövs vare sig smör eller salt för att pigga upp smaken som på de industriodlade trista.

Majskoket

Hamburgare på riktig köttfärs (och då så klart frågar vän av ordning vad det kan vara för slags och det är köttfärs från välhöngt högrev, fet, nymalen och mogen)En riktig hamburgersallad har en mild syra, som här från den utmärkta sockerrörsvinägern lättad med mängder av olivolja. En sallad på lätt kokta skinnade bondbönor, gråärter, halverad och helstekt karamelliserad potatislök, skivad rå rödlök.

En LCHF-burgare med fett oxkött och med en gräddig stuvning på karl-johan, kantareller och citronslemskivling, sallad med bondbönor, gråärter, karamelliserad potatislök, rå rödlök, sockerrörsvinäger och olivolja från en lite privat olivlund i Italien.
2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, Göran, jag sliter mitt hår i förtvivlan över att jag inte får vara med och njuta av detta läckra! Så vacker majs, så underbar sallad, ja alltihop får mig att njuta. Är du helt inne på LCHF numera, jag vet många som tycker att det är bra. Varför är denna Annika,kommer tyvärr inte ihåg hennes efternamn just nu, så motarbetad. Är det alla light-producenter & Co som inte gillar det hela. Dina bilder gör mig så hungrig (på maten för tydlighetens skull :) Stor kram från
/Susan

Mats sa...

Din hamburgesallad ser ju sjukligt god ut, den skriver jag genast upp på listan inför helgens matlagning!