lördag 20 augusti 2011

En liten pudding - naken mat, kryddad örter och levande blommor

Köttpuddingen som säkert har något namn i Libanon, här utan gratineringsost men annars färdig att ställas i ugnen

Stek ett kilo fet köttfärs (stek den som kebab, alltså het panna och stor klump, vänd och skrapa av stekyten, vänd, skrapa tills intet återstår).

Stek skivad squash i rikligt med olivolja tills väl brynta.

Stek skivad lök tills mjuk (tre stora gula lökar och 15 vitlöksklyftor skivade). Tillsätt en halv matsked tjock svart kinesisk soja, en näve med blandade plockade örter (i det här fallet timjan och fransk estragon). Lägg en tredjedel av löken åt sidan.

Blanda köttfärs och två tredjedelar som återstår av löken, tillsätt två burkar tomater med stora tomatbitar i. Smaka av och salta eventuellt.

Rör i två hela ägg.

Bottna med stekta skivorna av squash, hälften ska gå åt. Lägg på kvarvarande stekt lök. Häll över köttfärsblandningen och släta till. Lägg över resterande stekt squash och täck med riven ost. Gratinera i 40 minuter i 225 grader ugn.

Blomstersallad med gurka, olivolja och sockerrörsvinäger - är plastat i väntan på servering och att dressingen ska hällas över.

Servera med färskskuren grön slanggurka dekorerad med ätbara blommor; blåklint, orange, gul, röd och vit krasse, rosenblad och ringblomsblad. dressa med rikligt med olivolja och lite sockerrörsvinäger.

FÖRSTA MAJSKOLVEN

Den som framförallt varit med och odlad majsen i år är August. Han har haft såååbråttom varje dag att se hur mycket majsen vuxit (ända tills intresset växlade till en liten störvaxböna han satte vid en pinne och som nu nått ända till himlen). Idag tyckte han majsen var så fet i kolvarna att den var dags att skörda, men bara en. Så här i efterhand kan man väl säga at majsen behöver några veckor till för att svälla och bli mogen, men efter provsmakning så bådar det bokstavligen väldigt gott, en betagande sötma som förmodligen kommer att tillta till första september.

Inga kommentarer: