PÄRON ANNO 1952 - ett märkesår!
Så är det, att konserver som förr var ett utmärkt sätt att förvara sommaren över vintern, också var smakförvaltande. En konserverad råvara smakar förståeligt nog annorlunda än färsk.
Den konserverade smaken är utrotad så gott som. Bara några få behärskar konsten att hemkonservera.
En som kunde var min gode vän Christina Frohms mamma. Christina berättar att hon minns hur familjen i Sörmland (Gnesta?) en dag planterade ett päronträd i trädgården och hon minns hur det gav de första frukterna och mamma plockade, kärnade ur, skalade och kokade in som konserv. Så blev päronträdet rikt avkastande så småningom och lagret av inkokta päron i jordkällaren bara växte. Så till den milda grad att tillgången blev större än efterfrågan.
Christina Frohm ligger också bakom morgondagens underhållning på Hersby. Hela dagen spelar Klasro Fiol, hennes elever som blivit lite av ett av våra två "husband" på Hersby inom Hembygdsföreningen. Det andra husbandet är "Hersby Spelmän"
Christina ringde mig en dag appropås att vi har en konserveringsshow i morgon i Rotsundastugan på Hersby Hembygdsgård i Sollentuna med Britt Winberg och frågade om jag ville ha ett par burkar päron till förevisning. Alltså som kunde bevisa att konservering är överlägset bättre än djupfrysning. Självklart ville jag det och hämtade burkarna idag. Konserverade päron som lades in 1952 och som vid ett yttre betraktande får vem som helst med lite distans och samtida närvaro att känna smaken i munnen av denna fantastiska anrättning.
Kom till Hersby i morgon klockan 12 och se hur det går till att konservera. Se även övrigt intressant program under dagen HÄR
lördag 20 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar