måndag 18 juli 2011

Dagsläget i trädgården

Rosorna jag planterade om och satte av samma sort på ett och samma ställe, är som ett litet hav av färger, blandat med stockrosorna och med ett majsland som bakgrund.

Det är kommet ganska så långt även om det bara är kryddor och mangold jag kan skörda, inte ens den tidiga potatisen är färdigblommad vilket skylls sen sättning, gurkorna håller på att blomma som galningar, squashen kommer att ta tid till slutet av augusti, bondbönor, ärtor, vaxbönor och Signe måste vattnas trots att det regnat.

Linnés temynta, denne trogne, har "myntat av sig" i en knallröd variant.

Ser att jag kommit längre vid mitten av juli förra året vilket kan skyllas ett något crazy privatliv under de senaste månaderna. Vilan finns ändå i trädgården.

Trädgården så som den tedde sig för någon dag sedan.

En odlargranne från Rumänien kom till mig och sa att Hypericumblommor ska tas mellan "utslaget och visset" och torkas. De kan sedan användas hela vintern i te och är då mycket välgörande för magen.

Det var någon kines som sa: Om Du vill vara lycklig en kort stund, köp ett gott vin. Vill du vara lycklig ett lite längre stycke i livet skaffa en god relation. Avslutningen så, om jag vill vara lycklig ett helt liv - skaffa då en trädgård. DÄR bland fjärilarna på temyntan, den skrikiga indiankrassen, blommande bönorna, strävande gurkorna, där i fukten och myllan finns det verkliga livet, trösten, tryggheten, vilan, kontemplationen, meditationen och det verkliga arbetet.

Min rosenskära, uppenbarar sig i olika färger och olika varianter. Jag tar frön stilla varma dagar mot slutet av blommningen, lägger tillsammans med alla andra slags fröer i en papperspåse, låter torka och har sedan att strö och så under våren som kantväxter, som hela ytor

Inga kommentarer: