måndag 18 juli 2011

Inför skördefesten på Hersby 21 augusti BOKA IN!

Nu blir det traditionell skördefest på Hersby.
När allt är moget och ska tas om hand är det Hembygdsföreningen som vanligt som träder in och berättar hur man bäst kan smakförädla. För smakförädling är det att lägga i stuka eller att hemkonservera.

Plommon smakar bra från grenen, kanske ännu bättre kokade lätt i sockerlag och färska serverade med grädde. Så om vintern serveras de hemkonserverade och har då en tredje smak. Jag är rädd för att denna tredje smak är på väg att fördärvas eller snarare försvinna.

I Sollentuna hemkonserverades både hemma hos Familjen Rudbeck på Edsbergs slott och hemma hos Karlssons på Fyndevägen, säker hos alla andra också förr, hemma i mitt barndomshem var det en självklarhet. Före frysen var det hemskonservering som bevarandemetod som gällde i allmänhet och för fördjupning av smaken i synnerhet. Frysta plommon kan aldrig mäta sig med hemkonserverade smaken.

Nu sammankallar vi till hemkonserveringskurs och en hel seminariedag den 21 augusti under den traditionsenliga skördefesten på Hersby Hembygfdsgård. Mer om detta i slutet av det lilla TV-inslaget producerad av OALs Hans Lind och med Tabberaset levande. För att få platspå Youtube är det i två delar och handlar också om alla andra traditionella fester på Hersby i en film gjord av Sollentuna Smalfilmsklubb för ett antal år sedan:

DEL IDEL II

Inga kommentarer: