måndag 21 december 2009
Vinterodling i snölandskap
Jag hade en friluftsdag idag, bokstavligt då jag ägnade mig ¨åt de sista skälvande odlingsdagarna.
Det var meningen jag skulle göra det här sista INNAN snön och kylan. Nu blev det inte så. Idag fick jag skotta mig fram över odlingsbäddarna och tills slut insåg jag att jag inte skulle kunna orka bära allt till bilen som parkerades tre hundra snöpulsmeter bort.
Svartrot och haverrot direkt ur snölandet idag.
Av skockorna blir det ett shot på julafton. Hyvlas först på mandolin och bränns av på högvärme i smör och Ricard el pernod. Fylls över med Åsens Gammaldags mjölk så det täcker och får skjuda tills mjuka, mixas slätt och späds med en kraftfull buljong. Före serveringen hettas soppan upp och mixas till skum. Servera manodlinskivade och friterade skockor till
Löjligt få potatisar i år - räcker som en liten julbordets primör delad på längden med Kalixlöjrom, finhackad rödlök och en fet gräddfil till
Det blev en hel skottkärra med palmkål, rödstjälkig grönkål, kålrötter, svartrötter, haverrötter, purjolök och årets sista färskpotatis (satt i juli och täckt därefter).
Om potatisen kan dock blott ordas: Mycket väsen för ingenting.
Det brukar gå bra. Efter skitsommaren förstår jag att det inte blev bra. Nytt försök 2010 - förra året fick jag ihop till två stora lerfat potatis.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
När du nu har så fina svartrötter prova att koka några i koncentrerad lingondricka men några bitar färsk ingefära och hela svartpepparkorn. Hälsar Sten
Fin skörd."Sjuda"!
F ö var det roligt att höra vad "tabberas" kom ifrån, jag har hört Astrids Lindgrens beskrivning av Emils julkalas för fattighjonen men inte alls associerat till uttrycket "tabula rasa" som jag iofs bara hört och uppenbarligen inte tagit riktigt till mig. Intressant blogg tycker korrukturläsar'n.
Skicka en kommentar