måndag 7 september 2009

Piggvar


Det här är en piggvar.
Omsorgsfyllt smakrik och perfekt i tempbakning - kanske den medst perfekta bit piggvar jag någonsin ätit. Kanske till och med den bästa bit fisk jag ätit någonsin.
Jag sa det inte med en gång. Jag smakade inte och kände efter och slog fast att det här var nog....
Det har tagit en vecka snart att förstå och det har inte med mitt förstånd att göra.
En matupplevelse räcker inte för stunden - en matupplevelse tar tid och är under hela denna tid magnifik inre underhållning.
Piggvaren tillagades i vattenbadet hos Frantzén Lindeberg och serverades mig vid en storslagen kväll i veckan som var. Smakerna räcker ännu. När jag sluter ögonen känner jag omedelbart nötigheten, texturen, den varma fisksmaken, mildheten, sötman och tillhopa blir det en stor show i munhålan.
Lite fågel till med sältan och kantareller från skogen.

4 kommentarer:

Kurt sa...

Just vattenbad tycks ju bli allt vanligare. Inte bara för att tillaga känslig fisk, utan även för att få perfekt kontroll på tillagningen av kött, ytan kan man sedan alltid fixa i stekpannan.

Fröken Dill sa...

Å, piggvar som är sååå gott!
http://frkdill.blogspot.com/2009/07/sodra-gotland.html
På Gotland tycker många infödda att det är en skräpfisk, men de har kommit på att den säljer bra till stockholmarna!
Hälsar fröken Dill

Lagers tabberas sa...

Kurt:
Jag tror att den här piggvaren på F/L kördes några mikrondelar i ugn direkt efter vattenbadet.
Dill: För många år sedan bodde jag på Gotland och åt piggvar med pepparrot mest varannan dag under säsong. Men så var jag i Feskekörka i GbG och tittade på en jätte som låg uppslängd på is för 400 kronor kilot. Jag påtalade att det var dyrt för på Gotland minsann kunde man få den för noll och ingenting.
-Men det är inte piggvar, svarade göteborgaren med ett överlägset leende - och det är ju sant. Piggvar måste ha det kalla salta havet för att bli något.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Visst är det gott med en riktigt fin fisk ;)
Själv hade jag sån tur att jag fick 9 öringar och rödingar igår. Tagna på nät i en fjällsjö i förrgår. Färsk ädelfisk när den är som bäst.
Bra med släkt som har fiskevatten.
Ha det bra./ Birgitta