torsdag 19 mars 2009

Grundfel om Edsbacka Krog

Igår hade jag ett långt grattissamtal med Fredrik Pettersson på Edsbacka Krog.
Han kom till krogen när han fortfarande gick i grundskolan och är fostrad in i gastronomien och edsbackatraditionen av Christer Lingström. Vid sidan av Håkan Thor var han köksmästare och Christer Lingströms högra hand. Jag vet att det finns igenkänningar mellan den unge Fredrik Pettersson och Christer Lingström så som han var när han öppnade Edsbacka och inledde en lysande krögarkarriär.
Den fjärde oktober förra året fick jag ett personligt mail från Christer Lingström där han förklarade att han "lämnar över verksamheten" till Fredrik Pettersson.
Det är fel att tala om "ägarbyte", något sådant har inte ägt rum.
Det kanske var efter den missuppfattningen som White Guide inte ens brydde sig om att nominera Edsbacka för första gången någonsin. Guide Michelin som alltid levt upp till begreppet "korrekthet" bekymrade sig istället om att ta reda på fakta.
Christer Lingström äger fortfarande Edsbacka Krog, han äger verksamheten, huset och marken. Ansvaret för driften och utvecklingen på krogen är dock överlämnad till Fredrik Pettersson.
-Jag har Christer Lingström som mentor, förklarar Fredrik Pettersson.
Man kan se det hela som en föryngring av krogen med säkrad historia eller som Rickard Hallén, Guide Michelins tidigare representant i Sverige, idag förste rådgivare, uttryckte det för mig några veckor innan Guide Michelin publicerade det för många förvånande stjärnregnet över Stockholm där Edsbacka krog trots ansvarsomfördelningen fått behålla sina två stjärnor:
"Kökschefen, Fredrik Pettersson, har arbetat på krogen i 20 år, han kan Edsbackas profil och smak. Håller han samma höga standad år efter år och dessutom när Guide Michelins inspektörer är på plats då är det två stjärnor som gäller."
Så är det och så får det bli.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur ser herr Lager på detta? Är krogen värd två stjärnor enligt din finsmakartunga? Stickan

Lagers tabberas sa...

Senast jag åt en avsmakningsmeny på Edsbacka var i sällskap med Austin Bush och då vid det tillfället i maj 2007 var det tvåstjärnig klass på maten i vilket även Austin Bush instämde.
Med tanke på att jag ätit en hel del där genom åren - borde jag ha preferenser, men det har jag inte längre, tyvärr.
Igår kväl åt jag däremot tvåstjärnigt på en enstjärni restaurang