tisdag 17 februari 2009

Timjan i Tysteberg



Christer Lingström hade sina lyckliga barndomsår i Tystberga som ligger i närheten av Nyköping.
Därifrån har han hämtat fler än en råvara om det nu inte bara är så att just "Tystberga" ligger väldigt bra i mun; "Tystbergaost", Tystbergaviolrot", "Tystbergatimjan".
-Roten till violen är smakgivare i den här desserten och det är min far som plockade violrot när jag var barn och som då inspirerat mig.
Så berättade hr Lingström när jag åt deras 25 årsjubileumsmeny för en tid sedan och när han drog in tystbergapappans violrot i desserten så stod Fredrik Pettersson bredvid och gjorde stora ögon.
-Men det är ju ett extrakt vi använder?, kommenterade han fövånad över Christers utläggning.
-Jo, extrakt från pappas tystbergaviolrot, slog Christer fast.
-Happ.


I fredags gick vi som vanligt till Bistron för att luncha vid vårt centralt placerade runda bord. Jag valde tystbergakorven som timjansspäckats och den var väl sådär ganska ordinär som restaurangkorv med eget namn betraktad - men det var gott utan att sticka ut.
Snart är det fredag igen!

Inga kommentarer: