På thai heter de här kinesiska bullarna Salapao
Förra året var jag i Bangkok och vigde hela den kinesiska nyårsdagen åt kinesiskt nyårsfirande på ett tempel i Chinatown.
Rökelsen stack i näsa och ögon. Böneklockorna och trummorna slog mäktigt. Rytmen, meditationen och folkvimlet var rent berusande, maten förförisk.
I år har vi varit hemma i Sverige. Det har inte varit läge att fira någonting helt enkelt. Men gratulerar alla Er till ett nytt år.
I morgon flyger jag ner till Lyon för att bevaka Bocuse d'Or, äta på Brasserie Georges och en rad bouchoner, gå på en mängd seminarier och äta upplagade norska råvaror på Brasserie Argenson, ett av Paul Bocuse egna brasserier jämte de fyra andra nord, syd öst och väst.
Norska råvaror undrar ni?
Det är ju så att Norge, detta lilla grannland lyckats att få leverera fiskråvara till Bocuse d'Or fem gånger i rad. Torsk, räkor och pilgrimsmussla från Norge är det som både Jonas Lundgren från Sverige och Geir Skeie från Norge, jämte alla andra deltagare ska laga fiskrätten av. Får väl förmoda att dessa båda herrar har vissa fördelar, Geir för att han är norrman och Jonas för att han jobbar närmast under Europapresidenten i Bocuse d'Or, Eyvind Hellstrøm på Bagatelle i Oslo.
Det här tävlar Jonas med i Lyon:
Fiskrätten
Färsk rimmad torskrygg pocherad i sitt eget skinn och fylld med citronmarinerade räkor
Pilgrimsmussla fylld med creme på sin egen rom, kryddad med alger och toppad med kaviar
Gröna ärtor med stekt sidfläsk och schalottenlök
Ljummen sallad med fänkål och gurka , marinerad med citron och olivolja
Havssås med aromer av mollusker, pepparrot, laxrom, gräslök
Kötträtten
Ballotine på grillad oxfile och cote de boeuf späckad med sitt eget fett samt oxkind brässerad i rödvin och kalvfond.
Syltad gulbeta fylld med anklever , sprödbakat bröd med 4 kryddor
Skogens alla smaker och dofter fyllda i en ugnsbakad lök på en sockel av potatis
Timbal på jordärtskocka och tryffel
Sås på oxsvans kryddad med nymald peppar
söndag 25 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Vad spännande att vara med. Jag blir faktiskt lite avundsjuk...=)
Skicka en kommentar