tisdag 16 september 2008

Drömmen i Älghult - ett Änglagård

Foto:Svensk fastighetsförmedling Växjö

För några veckor sedan lade vi ett bud på ett hus.
Ett drömhus.
Vi var helt övertygade om att det här var vår framtid.
Nära en sjö, nära dagis, nära en skola och med butik. En bit ifrån Kalmar åt ena hållet och Växjö åt det andra.
En prästgård inte olik den som en gång fanns och som var Carl von Linnés pappas i Stenbrohult. En och en halv hektars tomt med prästgårdsänge och en bohyta med salar som skulle skämma bort oss. Fiskbensmönstrad parkett, öppna spisar, ett förberedelsekök med pigkammare och ett storkök för riktig matlagning.
Vi lade ett hållbart bud, men som utsocknes och trots tre barn i skolåldern och en massa idéer om hur huset torde förvaltas* så sket det sig. En från orten fick köpa huset efter principen att man vet vad man har men inte vad man får, eller kanske det var så att säljande kyrkonämnd listat ut att vi inte är speciellt kyrksamma och att familjen faktiskt kommer från andra sidan jorden och har värderingar som är över fem hundra år äldre än den kristna.
Då tänkte vi - Är det så här det ska vara, så ska vi inte dit! - men drömmen om det underbara huset levde vi ett tag på, nästan som att vi redan flyttat in.

*Jag sitter på en kopia av den sällsynta Adonis Stenbrohultensis och min dröm är att framkalla denna linnéanska trädgård på nytt uppdelad så som Carl von Linné beskriver den för egen penna.

8 kommentarer:

Bendel sa...

Åh så fint det låter!

Men har jag missuppfattat att ni var på väg till Lund?

Kurt sa...

Det är ganska vanligt att man inte säljer till högsta budet om man vill skydda något speciellt. Men då handlar det t ex om att skydda en skog, eller en unik trädgård eller något liknande. Om det i stället "bara" rör sig om ett kyrkoråd som ger rabatt till någon de har kontakter med, så kanske lokaltidningen skulle vara intresserade av det!

Lagers tabberas sa...

Längtan har många ansikten. Vi tittar på Lund och övriga Skåne, Vi har tittat på Småland, men den misslyckade Älghultsaffären botade oss...om nu vi inte får nys om ett liknande hus nära kusten. Och, vi tittar på mitt gamla Gotland, bodde där i många år och arbetade där under ett 30 tal år av och till. MEN en så länge trivs vi också bra här där vi finns idag.

Bendel sa...

Känner igen längtan till viss del.

Glömde tidigare att säga att det låter mycket spännande med Linnéträdgården!

Och fint att ni trivs här med.

Space babe sa...

Oj vad synd att de var så konservativa! Håller tummarna för att ni ska finna det ni söker.

henrik sa...

"Familjen faktiskt kommer från andra sidan jorden och har värderingar som är över fem hundra år äldre än den kristna." är ni buddhister från indien ?
nyfiken.
mvh

Anonym sa...

Du skriver att ni lade ett hållbart bud; menar du med det att det var det högsta budet? Eller var det den slutliga köparen som lade det högsta budet och (med all rätt) fick kåken?

Lagers tabberas sa...

Henrik: Thailand, inte jag men Rodjana och barnen blir då hasip-hasip (=fifty-fifty på Thai)

Anonyme: Vi hade högsta budet, men veckan innan var det in te så mycket högsta budet som skulle gälla även om så stod i annonsen utan den som var närmast Gud