Det blir de smakrika feta bitarna som kokas in. En kort buljong som kokar och sedan i med laxbitarna i samma veva som lockat läggs på och kastrullen sätts åt sidan. Locket öppnas inte förrän laxen ska ätas kall. Den smälter i munnen.
Jo, vi gör som alla andra och köper lax till påsken, lax och lamm. Laxen gravar vi klassiskt, men det blir alltid bitar över som inte är mittbiten...visst? och den kokar vi in med rikligt med ättika Använde i sanningens namn sockerrörsvinäger igår, men det får de flesta inte tag på så använd ättika istället) och dill och så får den kallna i sitt spad.
När jag kokar en kort buljong och lägger i laxen tycker Rodjana att det doftar Thailand och jag har varit inne på området förr, det finns (!) ett släktskap.
Och allt behöver inte vara etterstarkt utan kan ha samma milda varma smaker som i den svenska inkokta laxen.
Soppan vi hade på bordet på långfredagen är ett exempel:
Gaeng djôd (mild klar soppa)
Koka en buljong med fläskfärs (grovt hackad).
Tillsätt pojkesoja efter smak (mer om pojkesoja och salta bönor här).
Krydda med vitpeppar, friterad vitlök och salt.
Skiva gurka och lägg i lagom att den blir genomvarm före servering.
Dekorera med några kvistar blekselleri.
Det finns ju inget som heter påskhögtid i Thailand. I stället nalkas nyåret, songkran och det återkommer vi till.
Men, eftersom ungarna är lediga och vi har en del i familjen som är svensk så hänger vi på de gamla svenska traditionerna också, självklart, även om vi inte naglas fast vid dem - jag är nämligen inte så traditionsbunden i min egen fostran. Minnet av barndomens långfredagar är stickiga finbyxor, trång vit skjorta, klämmande svart fluga och sorgemusik på radion, TV fanns inte då. Allt var stängt och ingen var ute.
På långfredagsbordet hade vi utöver soppan även hårt friterad grisnacke (billigt som storpack på Vinn just nu fett och gott) och en wokad salldskål med salta sojabönor:
Pad pakgaadkao (säg det fort) Salladskål wokad med salta bönor.
Skär kinesisk salladskål i grova bitar.
Hetta upp en stekpanna eller wok (vi har lagt av woken och kör med en stor restaurangpanna i gjutjärn).
Häll i lite olja och fräs hackad vitlök innan kålen läggs i.
Ringla ostronsås över och blanda. "Krydda" med råsocker.
Skeda över salta bönor från flaska. Blanda och ta upp på tallrik precis innan kålen "slocknar".
Servera allt det här med ris och nam prig pau eller nam prig narog
Nu vänder vi på gravlaxen och förstärker vårt förråd av glada ägg till ikväll.
lördag 22 mars 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar