torsdag 24 januari 2008

Tom (jam wunzen), salmon, gong


Det är inte något problem det här med att utelämna kolhydraterna - men jag är ändå ganska trött på att välja.
Rodjana är synnerligen behjälplig (man kanske kan förstå varför).
Gjorde en klar soppa idag, bara lättare redd med en knapp matsked makampeak (tamarindpasta).
Koka upp en fiskbuljong med lök, citrongräs och limeblad, krydda med fisksås och syra buljongen med makampeak. Ha kuber av lax eller annan fisk reda tillsammans med skalade, rensade råa thairäkor, halverade körsbärstomater, vackert skuren salladslök och myntablad samt tre thailändska chilifrukter. När buljongen kokar så lägg i ett knippe glasnudlar (gjorda av mungbönor så de klarar kolhydratsvakten). Lägg sedan i rask tempo ner först fiskkuberna, sedan direkt räkorna och sist löken och de söta tomaterna och myntan.
Soppan har en chilistyrka som är betagande och en väldigt hög syra som bryter exakt mot sötman i tomaterna och den slanka löken. Dessutom är soppan väldigt matig med de rejäla bitarna av fisk och räkor. Pröva den.

5 kommentarer:

zwampen sa...

Ok, står på menyn i helgen !
Återkommer med rescension senare.

Lisa sa...

Åh, det ser gott ut! Jag tror vi ska laga vietnaminspirerad sötsur soppa i helgen!

Men munbönsnudlarna är tyvärr gjorda av nästan ren stärkelse. Om jag minns rätt innehåller de mer kolhydrater än vanlig pasta. Och mindre näringsämnen pcj fibrer. Men äter man inte så mycket så spelar det kanske inte så stor roll.

Lagers tabberas sa...

Zvampen: lycka till Du kommer inte att ångra den syrligt sköna smaken.

Lisa: Jag vet, men det är så lite. I min GI tabell har vermiceller 35 och ligger därmed under mitten så jag hoppas det inte är alltför stor skada att dryga ut en del rätter med dem.

Karin W sa...

Gjorde en liknande soppa häromdagen fast lime istället för Tamarinden. Den hade jag nämligen slängt,köpte en stor burk som var tunnare än pasta, hur länge kan man spara en öppnad burk tror du? Brukar lukta och smaka mig fram annars men det var lite svårt med det där. Himla spännande och läsa din blogg!!

Zwampen sa...

Efter en långmiddag i fredags med alldeles för mycket av det goda så blev det "thaisoppa" till middag.
O jisses vad god den var, mådde som en prins efter att ha såsat runt hela lördagen !!