söndag 9 september 2007

Lasse Åberg ♥Jim Dine = Sant!


Jim Dine har av någon anledning förälskat sig i Borås - den gamla textilstaden som de ville skicka mig på praktik när jag gick på Konstfack för "hundra år sedan". Jag överlevde det hotet och bytte genast linje - men jag syr och väver ganska bra fortfarande. Nåja!
I Borås har den gamle popkonstnären (född 35) haft utställningar och engagemang. Genom vävkontakter med driftiga museidirektörer i staden har Jim Dine föreslagit en skulptur till offentligheten - ett slags kärleksförklaring kanske.
Det drog iväg och blev ett jättegräl - på ena sidan konstkännare och Jim Dinefans(jag tillhör dem!) och på andra sidan en gnällig, oinformerad hop (som Linné hade för vana att kalla allmogen) som ville ha två upprättstående ullsaxar i megaformat som skulpturer istället för Jim Dines förslag; En sju meter hög pinoccioskulptur.
Det blir en Pinoccio!
Idag och igår firade Lasse Åberg fem år på sitt eget ägande Mus-eum i Bålsta norr om Stockholm. Här är det bara älskvärdhet och inga motsättningar - tacka för det, paret Åberg har satt Bålsta på kartan genom att ha bott där alltsedan de träffades på Konstfack när de var unga.
Eftersom Pinoccio är en figur som tagits upp av Disney så platsar en modell till boråsskulpturen i Bålsta. Att sedan också Lasse Åberg har en kärlek till Jim Dines hela konstnärsskap kan man både förstå och se då samlingen med Dine omfattar fler konstverk än skulpturförslaget
Åbergs Museum rekommenderas som dagsutflykt. Bra mat, gott fika och en stor dos både serie- och konsthistoria samt bilder som njutning bland annat Lena Svedbergs mästerliga teckningar av Lyndon B Johnson (kanske sveriges genom tiderna bästa tecknare) - Öyvind Fahlström, Karin Frostensson etc.

Inga kommentarer: