söndag 20 maj 2007

Retrosug - varma mackor


Jag visste inte att jag hade samma retrosug som Gitto häromdagen, men kunde konstatera det efter att nyss ha läst hennes blogg.
Egentligen började det med att vi ställdes inför valet och kvalet att (1.) kasta, (2.) göra potkäs eller (3.) varma mackor av alla små ostbitar som lämnats kvar i plastfilm och plastpåsar på olika ställen i kylen.
Bland brödet låg en "rulle" "pizzabottnar" - dvs polarbröds rågkakor - och i höstas köpte vi två flak med tomatsås i papperskonserv. Vitlök och färsk timjan från balkongen fick gå i tomatsåsen som vi bottnade med. Några champinjoner skars upp och lades över med lättrökt konsumskinka i bitar. Besväret var att riva all ost - några hårda som f-n (gammal parmesan) - en del underbart doftande (en bit Hawarti) och några tråkostar (som mellanlagrad Svecia). Blandat blev det en kökkenmöddingost.
En tomat fick skivad singla över mackorna och så osten riven och i drivor. Längs på toppen lade vi två sardellfiléer och en salviablomma.
Ett riktigt gott te gick igång samtidigt - tidsåtgången är ungefär densamma. Fina tekannan togs fram - den som rymmer några liter - och friska vattnet fick ett uppkok precis tills de stora bubblorna skulle börja.
In i ugnen på högsta grill i mitten - hänger Ni med?
När osten bleksmält är mackan genomvarm och då ska den upp högst upp för att få färg - det är en konst att göra varma mackor också!

Inga kommentarer: