måndag 23 april 2007

Thai Thai Thai


Austin Bush är tillbaka i Sverige. För tio år sedan var han utbytesstudent på ett gymnasium i Sollentuna. Märkligt att hans svenska är så bibehållen, rent rasande bra, men han är ett "språkgeni" i mina ögon. Jag tjuvkikade över axeln på honom när vi var på China Market för att handla. Köplistan var skriven på thai, vilken kille!, och Rodjana kan intyga att hon sällan hört en västerlänning prata en så utvecklad thai.

Som tam thai

Nu ska vi göra en del jobb ihop den här veckan. I lördags skulle vi till Edsbacka Krog. Mötet där blev dock uppskjutet till senare i veckan så istället hamnade vi hemma hos oss efter en signal till Rodjana och efter lite kompletteringar till kylskåpet på vägen.

Tom kha gaj, en syrlig kyckling och svampsoppa där syran hämtas från tamarind och sötman från kokosmjölk.En soppa som jag brukade beställa in varje lördagsförmiddag under mina år i London och på en thaimalayrestaurang uppe på Leicester square efter att ha gjort helgshopping på marknaden. En soppa med minnen alltså!

Roligt att bjuda thaimat till en kännare, ännu roligare för både mig och Rodjana att anrättningarna föll honom på läppen.
Austin har bott och arbetat i Thailand sedan snart tio år tillbaka och verkat som matfotograf för en lång rad uppdragsgivare i både Sydostasien och Europa/Amerika. Om Edsbacka krog ska han rapportera för ett framträdande matmagasin i Singapor.
Vi träffades för en id sedan i bloggvärlden och jag fick besöka honom i Bangkok när jag var på jobb där i december. Redan då beslutade vi att inleda ett samarbete och den här veckan gör vi alltså våra första jobb ihop.

Mina älskade broskben, klart undervärderade i det svenska köket. Kan grillas, friteras, marineras, kokas, användas i soppa. De är tåliga och har allt. Mest ett jättetryck i smak (kanske beroende på fettet...eller?)

Austin förekom mig i morse genom att blogga om lördagen. Läs vad han skriver här.
Gissa om att jag dessutom har en lycklig liten femårig dotter som fick låna kameran av Austin och ta sina första matbilder och dessutom få dem publicerade med byline.

1 kommentar:

Lisa sa...

Så söt dotter! Och maten ser minsann supermumsig ut.