torsdag 29 mars 2007

Mo pad prig pao


Nu återkommer jag ännu en gång till bloggträffen igår, men bara för ett ögonblick och i konstaterandet att umgänget var bättre än maten - det är det fler än jag som intygar så här dagen efter.
Skönt hemma ikväll med riktig karlamat. Fläsk på thaivis och inte utbankad torrkalv som wienerschnitzel. Mo pad prig pao kan man kalla det, men jag vet inte om man kan hitta rätten på menyerna - jag skulle inte ens försöka.
Två krossade vitlöksklyftor slängs i en råhet restaurangpanna av gjutjärn med lite olja. Vitlöken behöver inte skalas - det är så hett i pannan att fnaset går upp i rök. Finns det fläskfärs hemma så skrapa i som till en dubbelburgare ungefär och fördela köttet medan det steker. Nu sjunker värmen när man rör runt köttet - men det gör inget. Rör i en rågad tesked Nam prig pao och lite till. Nu fräser det upp i pannan. Håll undan näbben för det är inte roligt att få ångpusten från chillin direkt upp i näshålorna. Ha samtidigt tunna båtar av en liten gul lök uppskuren och minimajs i skivor tillsammans med snedskurna sockerärtor. Ös i och rör runt. Låt svettas ett tag precis tills bönorna grönskar till och djupnar i färgen. Kör i några skvättar nam pla, fisksås, för sältan och en msk nam hoy, ostronsås, för smakbredden samt en skvätt mörk kinesisk soja för färgen. Låt bli hett. Lägg upp på riset och var inte skraj för att ha med det goda klara fettet från fläsket. Det silar ner genom riset och smaksätter. Toppa med ett friterat frasigt ägg. Det är så förbaskat gott att gårdagens schnitzel kan läggas i det glömdas lilla låda tillsammans med annat man inte vill bry sig om.

Inga kommentarer: