torsdag 14 december 2006

Svenskställe 2


När svenssons, en av de 250 000 svenskar som landar årligen på Phuket, har fått lite väl mycket av thaikryddor och smällar av syra och sötma i maten så är de som thailändare i utlandet – de vill känna hemlandssmakerna dansa i munnen.
Ett ytterligare ställe som servar svenskarna på Phuket och gör det med besked är Leif Illernäs med sitt Riccos. Längst upp i på Soi Bangla går ”Soi Riccos” in. Här har denne svenske entreprenör slagit sig ner sedan nio år med sitt steakhouse, nu utbyggd med en pianobar som skulle platsa på Manhattan och ett hotell som snart blir utmärkt i hotellkatalogerna.

Maten är rak och folklig, betjäningen van och trevlig. Svenska stekvändare och kött från Australien och Nya Zeeland borgar för en planka så som den var på Continental i Stockholm för 25 år sedan, det brummar av nostaligt i munnen och bearnaisen är fet och lite kylig med mycket smak av dragon och vinäger, härligt spetsig.
När Riccos hade öppnat gjorde jag ett jobb för Allt om Mat där vi lagade en isad melonsoppa med vanlijglass. Den finns inte längre på menyn, men i mina datorgömmor hittar jag receptet som publicerades:

Frusen ananas och vattenmelonsoppa

1/2 färsk ananas
300 gr vattenmelon
6 stora isbitar .
sockerlag av 1 dl vatten och 1 dl socker

Mixa grova bitar av melon och ananas tillsammans med isen i en mixer. Fyll på med sockerlagen. Låt gå till soppan är slät. Skär små, små bitar av ananas och melon till dekoration.
Häll upp soppan i kylda sopptallrikar. Dekorera med småhacket, ett myntablad eller citronmeliss.

Jag ber dem göra en sådan soppa men Nä, det kom in en slags barndomens banansplitt istället. Gott!
Ju just det - bilden överst är tagen klockan 12 idag rakt upp från min solstol!

Inga kommentarer: