fredag 14 oktober 2022

Ny sous vide när den gamla tog slut (den styrs via en app)

Mens politiken i Sverige håller på att gå över styr och folkhemstanken dödas av en fyrklöver som säger att de håller ihop men skillnaderna är milsvida så packar jag upp min nya sous vide nu när den gamla tagit slut.

Det är en sådan där hightecmodell som kan styras via en app i telefonen. Märkligt nu har jag fyra sådana appar i telefonen. Fyra som var otänkbara bara för fem år sedan och egentligen, handen på hjärtat, vem behöver styra fläkten i badrummet via en app i telefonen. Vår dolda kamera i torpet kan jag förstå där jag i realtid kan titta vilka som rör sig ute och inne. En tredje app styr utebelysningen på torpet. Okej bra när man kommer upp och det är becksvart, tänder utebelysningen från bilen. Och så nu den fjärde appen till vår nya sous vide där jag kan ställa in start, grader, tid. Kanske något att ha. Samtidigt tror jag inte på sådan högt automatiserad tillagning. Min gamla sous vide kajkade ur på displayen som började leva sitt eget liv. Inte bra när man har dyrköpt råvara i vacpåsen (bläckfisk som ska gå 48 timmar i 72 grader och det istället blir 23 grader i en timme).

Nu ser jag fram mot grislägg, kalvstek, brosmelysing och torsk.

torsdag 13 oktober 2022

Längsta inslaget om Paltbröd - ingen plats för snuttifiering!!!


 Jag tror jag har lite av rekord - Ett 17 minuter långt inslag om Paltbröd i Sveriges Radios matprogram Meny i P1. Det är många år sedan nu, men att få igenom ett 17 minuter långt inslag om en sådan outsider som Paltbröd är en bragd som inte bara ska tillskrivas mig utan också programmets redaktör Sven Ekberg.

Detta i en tid av snuttifieringar där det ansågs att lyssnaren bara stod ut med prat i tre minuter. Idag känns det som ännu kortare.


Summan av kardemumman gick det hela ut på att Paltbröd är en utrotningshotad råvara. Typ, när jag intervjuade en av producenterna "Nä men paltbröd det gör vi mest för alla "pangsjonärer", när dom har dött så slutar vi".

Så här flera decennier senare så sitter vi med facit i hand, det finns rester kvar, produktionen har fortsatt. I min affär finns den fryst - tidigare kunde man köpa färskbakad i bröddisken, men inte längre.


OCH den serveras på restaurang - den allra bästa lagar Robert Pettersson på Ljusdals Hembygdsgård där paltbröd med stekt rimmat fläsk från Björks serveras med jämna mellanrum och då från tunnpalt.


I förrgår åt jag och A Palbröd med stekt fläsk och "becha" spetsad med fläskflott.  Tunnpalt från Mjälloms - alldeles utmärkt och fullknökad med energi. 

Till alla långspringare: Skit i energidrycker och pasta - är en rejäl portion paltbröd kvällen före ett lopp!

Här är allt jag skrivit om denna delikatess och bläddra gärna bland inslagen för där finns också mitt recept på hembakat paltbröd.

måndag 10 oktober 2022

Bullens med pulvermos efter fantastisk middag i lördags där viktiga ord blandades med goda delikatesser


Hemma hos oss äter vi, vilket kanske framgår, aldrig skräpmat. Men igår fick det bli så efter önskemål som lydde "Varför har vi aldrig pulvermos hemma?".

Det fick bli undantaget som bekräftar regeln. Efter att ha varit bortbjudna i helgen på en middag som låg så nära våra hjärtan man kan komma, torkad fasanbröst, lättrökta gåsbröst, krispig sallad med Rybsolja och små fantastiska rotsaksbakelser. Allt detta i tillägg till fantastisk miljö och lika fantastiska människor med stort värdskap och där ord får sjunka in och allt som sägs känns betydelsefullt.

Så, till middag igår fick det bli efter önskemål.  Bullens pilsnerkorv, bara ljummad och potatismos från pulver, senap och ketchup.

Vi fortsätter vår skräpmatsvecka, från igår, men uppgraderat ikväll med hamburgare på kött från närbelägna Bögs gård, hemgjort röra av vår egen råstekta brockoli, palmkål och vitlök. Köttet mellan nybakt bröd på levande surdeg och stenmalt vete från TeVe-kvarn i Järvsö.

Ikväll körrep med Stockholm Concort inför Sacred Concert den 19 november. Känns ganska bra det här!

Överraskande och makalöst bra utställning av Urban Jöréns bilder

Såg det där för flera veckor sedan att min gode vän Urban Jörén skulle ha utställningen på Länsmansgården Österåker. Vernissage igår och vi stegade in.

Jag blev alldeles paff och omtumlad. Det som mötte mig var inte alls det jag väntat mig, eller, jo, jag väntade mig att bli omtumlad - har ju sett ganska mycket av Urbans bilder tidigare, men alltså, det här var något alldeles speciellt. En otrolig skärpa i kompositionerna, rytmiska, där linjerna skapar djup och rörelser, en slags dimensionernas dans. Och apropå dans, modellerna, tidigare dansare från Cullbergbaletten, Daniel Sjökvist och Agnieszka Sjökvist Diugoszewska. 

Men det är inte bara det komplext formella som är så imponerande utan också människan i förhållande till jorden, tillvaron, mikroplasten som säkert redan pulserar i våra kroppar. Konsten att göra det förfulade vackert och ändå med en bevarad mörk berättelse. Usch (!) sådan motsats, sådan spänning, sådant djup och så jävla vackert!


fredag 7 oktober 2022

Så dyker den upp, en gammal skrift av min penna (Halda) från 1977

Den har ju en viss aktualitet ändå, tänker jag nu när den dyker upp på Vallentuna bibliotek. 

När jag hunnit halvvägs i min akademiska karriär och fått min BA i Norge passade jag på att tjäna lite pengar hemma i Sverige. Var tjänstledig under studierna från Huvudstadspress som hade 18 lokaltidningar runt om och i Stockholm. Norrortstidningarna hade blivit tvådagarsutgivning och jag gick från sport till mer kultur. Året var 1977 - jisses, det är 45 år sedan, slår det mig. 

"Skrynkligheten framgår av texten jag länkat till nedan"

Kom överens med en av huvudredaktörerna, den paranta Irja Jansson, att skiva en serie artiklar om de mest intressanta kyrkorna norr om Stockholm. Minns att jag hittat en målad madonna i almträ som var så inihelvete vacker och det blev utgångspunkten och grunden till själva idén. Så var det och Irja tyckte att så skulle det få bli.

Betade av en hel rad kyrkor, de där gamla från 1200-talet och framåt några decennier, nagelfor deras dolda skatter eller snarare lyfte fram det som moderna människor inte ser, går förbi, eller kanske inte förstår. Oj så präktigt det låter, men så var det!

Så kom Irja Jansson och frågade mig om vi kunde göra ett särtryck av alla artiklarna och det ville jag självfallet. Särtrycket tror jag gick till alla som ville ha det, eller om det skickades ut till prenumeranter.

Nu 45 år senare ligger det här särtrycket på Vallentuna Bibliotek. kul.

21 november 2021 åkte jag med några vänner till Österåkers kyrka i jakt på en vapensköld som skulle betittas. Då slog det mig att jag kunde en massa om kyrkan, kunskap försvinner inte så lätt. Kyrkan var med i serien jag skrev.



torsdag 6 oktober 2022

Snabbfrukost - blodpudding från Björks



Jag har skrivit spaltmeter om blodpudding - sååå underskattad, inte minst som frukostmat. Stadigt och bra, håller magen i trim och orken räcker till lunch.

Här är allt jag skrivit tidigare i ämnet blodpudding och här är receptet jag satte ihop i min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas" (Ersatz 2006)

Var på landet förra helgen och passade på att slinka in till Björks i Färila (som vanligt) för ett kilo syltat fläsk och två kilo blodpudding av absolut bästa kvalitet.

Nu äter vi blodpuddingen till frukost och med lingon från trakten. Kolla genom mina tidigare inlägg om blodpudding för att få förståelse för grädden till.


Och apropå blodpudding som husmanskost och det här med att stå sig ända till lunch. Under många år är vi några stycken som äter lunch ihop en gång i veckan. Tror det är 16 eller 17 år nu. Började på Edsbacka, Bistro, sedan Edsbacka igen under ny ägare och så flera år på bistron. Så trogna fredagsätare var vi att vi fick ringa och tala om om vi inte kom snarare än att beställa vårt bord. Där fick vi både korvkaka  och gås när vi enträget tjatade. Sedan Christer Lingström stängt så flyttade vi till kinesiska syltan på Turebergs Torg, inte så mycket för matens skull utan mer för umgänget. Men så ibland glimtar det till där med en alldeles utmärkt flundra, en fantastisk laxpudding, stekt strömming, och stekt salt sill. Då två av oss är arbetslediga (pensionärer och gör som vi vill) och gärna åker till landet på fredagar så har vi flyttat vårt lunchumgänge till tisdagar för då är det som oftast utmärkt stekt fläsk med tillbehör (bruna bönor, löksås, raggmunk. Vad stället heter? China Mandarin Garden.


onsdag 5 oktober 2022

Bästa kålbuljongen på brynta stjälkar


 Nu är frysen full med repad grönkål, svartkål och mango. Mittnerverna hackar jag fint och bryner hårt i lite olivolja i en wok. Ner i en gryta och på med kokande vatten så det täcker. Låter koka i en halvtimme och silar från. Det brynta förstärker kålsmaken och buljongen passar utmärkt reducerad till hälften som såsbas till det mesta, inte minst med lite grädde till nystekta köttbullar och potatismos, eller som igår som bas i en senapssås till hemkokt rimmad oxbringa som får stå kallt i press sedan förrgår.



Nu tar jag tag i gräslöken, rensar, hackar och fryser. Och några härliga pak choi som får gå i en gryta.