lördag 18 september 2010

Välkommen till njutningen - Frantzén Lindeberg

Visst jag är part i målet då jag är involverad i ”firman”, men nu har jag varit på Frantzén Lindeberg på skördefest vid två tillfällen – tidigt med Rodjana och så sent som i torsdags med en matskribentvän. Skördefest som höstmeny även om det är outtalat.

När jag någon gång efter första stjärnan satt i matsalen med en av landets kanske mest dolda och samtidigt viktigaste gastronomiska rådgivare och upptäckte att han satt och rördes till tårar av smakerna och matlagningskonsten tänkte jag – "det kan inte bli bättre än så här". Idag förstår jag att det kunde det visst det

Det blev mer renodlat, rakare och mindre insmickrande lustifikt. De egna trädgårdarna är ett lyckoskott med urval av det allra bästa varför man kan föräras en liten sked dillspäckad palsternackspuré med sprödbakat kycklingskinn.

Då har den lilla skeden föregåtts av en ärtspäckad liten rökt killing som omedelbart för tankarna till raderna av Agnes von Krusenstierna som jag behagar citera på F/L hemsida:

”Angela trängde sig in i ärtsnåret, fick duschar över sig av vattendroppar, som vilat på bladen, och stoppade en handfull ärter i munnen. De voro söta och kalla och knastrade lustigt, när hon tuggade dem. Luften var så frisk dessa morgnar. En syrlig doft från daggbestänkta blommor och fuktig mylla fyllde den.”



Just så var min barndom i ett ögonblick och så upptäckte vi att vi delade den vid bordet.

Palsternacksgröten och ärtsmaken med getkilling och torkad getmjölk ingår i det som kallas ”prolog” där också en av mina tidigare favoriter ingår nu reducerad maximalt till en liten sked puré på potatislök från Råshult med råriven lakrits. I flera serveringar njuter vi havskräftor, gravad torsk, vispad anklever med körsbärsmacaron etc.

I prologen ingår också en liten blodplätt med löjrom från Kalix toppad med brynt smörpulver, surklöverrova och ett litet mos på nashipäron och kalvbacon.

Jag var med och träffade George Blanc när han höll hov och gästspel på Edsbacka. Dit tog han sin mammas, eller var det mormors, potatisplätt – det här är en blodspäckad variant som introducerar hösten på bordet med väldig intensitet och samtidigt oerhört klassiskt. (lärde mig också koka piggvar av George Blanc där i köket på Edsbacka i en buljong med socker och som han lärt sig av en gammal kvinna på Grönland)

Surdegen står och jäser i en låda vid bordet under prologen, pizzadeg säger min bordsgäst – det visar sig vara ytterligare en produktutveckling från salig insomnade bageriet på andra sidan gatan, det vill säga mästerbagaren Daniel Lindeberg, speciellt i kombination med det handkärnade saltbemängda smöret från Patrik Bring på Vallmobackens mejeri.

Den mörade biffen kommer på en platta, skrapad med riven anklever och med strimlor av kallrökt ål och lök, en smaksymfoni i färger från den venetianske målaren Vittore Carpaccio (1495).

Pilgrimsmusslan serverades tidigare med höaska och bränd brödpudding, färskpressad blomkålsmjölk, brynt smör, tobakshonung och karamelliserad blomkålspure och som jag skrev redan då ”fick Gud att skratta av välbehag”. Nu kom den i sitt eget skal simmande i smält jungfrusmör och kryddad med äggkräm och tryffel kompletterad i en andra servering med en tartar på mussla där romsäcken emulgerar och kompletteras med blommor och mera tryffel – i det musselskalet serveras en skvätt kammdashibuljong med yuzu och lime – !!!

Senast vi var där fick vi en marulk – idag var dagens bästa fisk en odlad torsk tillagad under exakt temperatur, bättre än så här blir det inte!, och bestruken med grisfett.

F/Ls fattiga riddare som tidigt fick Cecilia Hagen att i en kolumn utropa att det här var den rätt hon ville beställa som sin sista i livet om det var möjligt, framkallar fortfarande rörelse.

Så blev det sådant där härligt 80 tal som bjöds på krogar som Operakällaren, Edsbacka, Paul och Norbert, Ulriksdal, Teatergrillen, Stallis och Riche – en liten ”uppfriskare” som då var en sensation och som varierades i det oändliga – en liten italiensk isglass från begynnelsen, en granité. På F/L äppelfylld i smak med klassiska grurkörtsblommor och knapriga djungelgurkor och små stick av fänkålspollen.



Kalven är ”sjukt bra” skulle man uttrycka sig lite modernt, en Côte de Veau från Normandie som först fått marinera i vassle och sedan grillats i kökets nya grill och över björkkol. Den serveras med smörstekta toppmurklor, härligt besk endive. En rasande smaksymfoni med allt av texturer och med ett kalvkött med sämskskinnskänsla. Obcsent bra på gränsen till kinky.

Fördesserten med ugnsbakad blåbärsglass är barnsligt lekfull med små geléiga honungsbomber och sprakiga maränger. Den följs av en tydlig vuxendessert där glassen kryddats med lagerblad – tar det som en personlig hyllning! Och med äppeljuice och syrade palsternackschips.



Efter denna flera timmar långa smakresa landar vi i en epilog – en rulltårta.

-Jag som aldrig gillat rulltårta! Kommenterar min gäst.

En körsbärsmarmelad, en tomatmarmelad kompletterar med chokladjord.

Vi sammanfattar att det inte längre behöver vara insmickrande. Att det är skönt att slippa mat som scenkonst, det blir opera i alla fall. Det känns oförskämt att upprepa”det kan inte bli bättre än så här” för jag vet att jag kommer att bli överraskad igen – vintermenyn står för dörren.

lördag 11 september 2010

Med öppna ögon hittar man stulen text



Jag satt där i godan ro och läste en liten hembygdstidning från en hembygdsförening norr om Stockholm, dock ej min egen i Sollentuna som jag dessutom är ordförande för.

Självfallet, med mitt intresse som uppehöll mig i forskningsarbete i långt över ett år, bläddrade jag upp en artikel som rubricerades "Avrättningsplatsen" (bestämd form).

Bara efter några raders läsande reagerade jag. Det var mina formuleringar, mina fakta och mina ord. Inte kunde det väl vara så att...

Jag kollade i min lilla pärm om avtal och överenskommelser. När man ger ut en bok med ett så stort allmänintresse är det åtskilliga som hör av sig och som vill köpa publiceringsrätt av material som rör dem specifikt - ibland för små upplagor och när det gäller föreningar, organisationer, med små medel brukar jag komma överens på annat sätt.

Dessvärre hittade jag inget som sa att jag skulle ha ett samarbetsavtal, överenskommelse, ersättning eller ens att jag talat med utgivaren denna gång.

Varför gör sig inte människor besväret att fråga istället för att så flagrant bryta mot upphovsrätten?

torsdag 9 september 2010

SvD slarvig med fakta om Edsbacka!

Omslaget på Edsbackakocken, Christer Lingström och Edsbacka Krogs kundtidning som kom ut varje år till julbordet. Jag hade förmånen att få producera och vara redaktör för skriften och försatte knappast tillfället att slå hål på gamla myter om att "det var bättre förr"

Glädjande ändå hittade matpatrullen från Svenska Dagbladet till det nya Edsbacka Wärdshus i Sollentuna - krogen som tog över efter Christer Lingström sedan han stängde sin två-stjärniga Guide Michelinkrog i februari/mars.

Matpatrullens smaktester kryddas ofta med rum och tid, miljö, porslin, dukning, krogens historia och så vidare. Edsbackabesöket var inget undantag, dock slarvigt och utan källkritik. Förmodligen har någon informerat patrullen att "här har bedrivits krog sedan Henrik Olofsson fick privilegium 1626" och att källaren har den tidstypiska valvslagningen i tegel. Då tar man liksom för givet att det är i samma hus man sitter och bedömer maten 2010 i augusti/september.

Det blir lite väl tilltaget att prata om "de hemtrevliga 1600 talslokalerna" och samtidigt speglar det en urdum historisk förfalskning.

Den gamla krogen som stod på den kvarvarande tegelslagna husgrunden är för länge sedan borta och den miljön på 1600 talet var allt annat än hemtrevlig. Vi i det 21a århundradet skulle med sannolikhet inte stått ut ens tio minuter.

Smuts som vallar på golvet, infekterade variga spottloskor, fekalier i närmaste omgivningen, sopor och stinkande avskräde ända in i sovgemaken med väggfasta sängar bäddade med grov säckväv fylld med halm och med råttor som kröp efter socklarna, småkryp och grådaskigt menade väggar med blodfläckar efter söndertryckta löss. Kallt, dragigt och fuktigt och knappast någon mat att få beställd - krog på 1600 talet och långt fram därefter var ekvivalent med brännvinsservering och där det serverades brännvin var det allt annat än "hemtrevligt".

Man undrar lite över förståndet och närvaron hos dessa matpatrullare - något litet om måltiddshistoria borde de väl kunna. I alla fall så pass att de förstått att 1600-talet näppeligen hade något "hemtrevligt" att bjuda på.

Bjöds det mat över huvud så var detta på ett gästgiveri - något sådant var aldrig Edsbacka, däremot öppnades ett i Rotebro 1647.

Någon gång under 1600-talets slut brann eller revs det gamla kroghuset vid Edsbacka. När bråten efter det gamla rensats undan byggdes ett stenhus på grunden - ett ganska så typiskt tidigt 1700- talshus. Det finns ett liknande i södra Sollentuna, rättarbostaden vid Rådan, också det byggt över en gammal 1600-talskällare.

Inte ens under 1700 talet (inte ens heller under de påföljande ett och ett halvt århundrade), kunde man prata om "hemtrevlig miljö eller god mat" på Edsbacka snarare handlade det om frukostering på befröade ägg, surt öl och såar av brännvin efter en natts kall vila fortfarande i halmbingar med råttor och möss pilande över och under sängen.

Varför detta behov av att göra vår historiska tid så inbjudande och nostalgiskt vacker och pitoresk?

måndag 6 september 2010

Tabberaset ger sig in i politiken

Måndagsdebatt på biblioteket i akt och mening att göra politiken intressant och locka fler till valurnorna den 19 september. Jag fick erbjudande att moderera debatten vilket jag naturligtvis tackade ja till. Ledde en liknande historia inför förra valet. Flera frågetecken rätades ut under kvällen och inte minst utkristalliserades de tydliga skillnaderna i borglig och röd lokal politik.

Lika bra att göra reklam för nästa måndag. Då ska jag fördela orden och komma med instickningar med en politikerpanelen som utgörs av folk som är aktuella för riksdagen och temat är Integration.

Baka Baka lite kaka




Öppna Hus på Hersby Hembygdsgård med tema: Bakning

En succé i det lilla - med mjuka tunnbrödskakor bakade i köket till Rotsundastugan och eldad bakugn i skorstensstocken - nyeldning skulle man kunna säga. Senast det bakades på Hersby var fyra, fem år sedan - nu blir det tätare bakningar här om jag får bestämma...och tänk, det får jag!

Tidigare ordföranden i Sollentuna Hembygdsförening Erik Göransson - son till min gamle legendariske rektor och kristendomslärare tillika grundare av föreningen, den envetne hembygdsforskaren Nils Göransson - eldade på i bakugnen redan under lördagen för att den murade stocken skulle vänja sig vid hettan.



På plats vid bakbordet med egen deg stod Åsa och Ann-Marget Bratt från Sollentuna. De har hjälpt oss med bakning tidigare, då på vår vattendrivna kvarn i Landsnora. Självklart användes det rågmjöl vi själva malt i kvarnen till de doftande mjuka tunnbrödskakor som bakades i ugnen på Rotsundagården.

Rågmjöl och rågsikt, kall kokt potatis, sirap och socker, salt, anis och fänkål, jäst och vatten. Degen jäser kort och bakas ut mycket tunt till ruynda kakor som kruskavlas för att inte blåsa upp i värmen.



Nu vill jag se framtida bakningsmöten i Rotsunda - ugnen är perfekt!

Jag vill arrangera bakseminarier där världar möts. Det här är det ärliga gamla sättet vi själva bakat bröd på i generationer. Märkligt att vi med en sådan smakbakgrund lurats att äta konstgjort bröd från industrin eller från bakeoffugnar i tron att det är nyttigt.



I andra världar på andra platser, är vårt gamla sätt att baka vardag - jag vill se dessa världar i vår hembygdsgård för jag tror att vi kan berika varandra. Håll ögonen öppna vi bakar på Hersby snart igen - allrahelst när vintern tar tag i oss och mörkret sänker sig, snön ligger vit på Rotsundastugans tak!

Åsa Bratt bagerska på Hersby Hembygdsgård i helgen

söndag 5 september 2010

Baka på riktigt på Hersby idag

Bröd på riktigt - man fattar inte hur det blivit som det blivit, att vi tillåter industrin och pengarna föda oss med skitigt bröd

Den vedeldade bakugnen satte Erik Göransson eld i igår. Den är bakningshet idag klockan 12 och då är även degen jäst, en deg gjord på säd som malts i våra egna kvarnar, väderkvarnen på Överby eller den vattendrivna vid Landsnora.

Hembygdsförendingen håller därmed "Öppet Hus" med bakning i Rotsundastugan på Hersby Hembygdsgård i Sollentuna. Vi har bakningsspecialister vid degtråg och ugn och väldoften av nybakat kommer att sprida sig över nejden.

Kom dit och dofta och smaka, fika och ät och passa på att skriva in Dig som medlem i Sollentuna Hembygdsförening - en förening som bryr sig om. Det kostar lite och Du får mycket; Event, kunskap, tradition och Du blir en som står mitt i Sollentuna - mitt i gemenskapen. (Snömos, men det är ganska kul)

Vi bakar mellan klockan 12 och 15 och eftersom det är öppet hus är det ett gratisnöje.

lördag 4 september 2010

Citronslemskivling förvandlas till het gryta



Tänk vad ett stänk av färsk gurkmeja och chili kompletterar den svenska skogens mest aromatiska svamp - citronslemskivlingen. Gör ett försök själva - det är hett och massor av smak.

Idag tog vi en tur ut till våra kantarellmarker - men si där hade någon haft oförskämdheten att gå före med en dammsugarnit. Klädsamt dock att lämna småskiten på tillväxt förmodligen med en dolsk plan att komma tillbaka nästa arbetsfria dag som förmodligen är lördag - men då sket han sig nog på tummen för jag har bestämt att förekomma genom att smita iväg en vardag mitt på dagen i slutet av veckan och ge tillbaks.

Det blev några kilo Karl Johan, en hel del gula kantareller, höstkantareller och citronslemskivling. De sistnämnda var öronmärkta till en thailändsk gryta - en "Gaeng Het":

* Rensa och dela citronslemskivlingen och stek i olja.
* Lägg i oxfärs i "klickar" och fräs tillsammans med svampen.
* Skiva röd och gul lök, stek kort och mixa med en bit färsk gurkmeja – vänd ner i kött/svampblandningen – späd med lite vatten.
* Smaka av med limeblad, fisksås, lite fiskbuljong och färsk chilli.
* Lägg sist i salladslök att koka med en stund.
* Servera med ris.