lördag 4 september 2010

Citronslemskivling förvandlas till het gryta



Tänk vad ett stänk av färsk gurkmeja och chili kompletterar den svenska skogens mest aromatiska svamp - citronslemskivlingen. Gör ett försök själva - det är hett och massor av smak.

Idag tog vi en tur ut till våra kantarellmarker - men si där hade någon haft oförskämdheten att gå före med en dammsugarnit. Klädsamt dock att lämna småskiten på tillväxt förmodligen med en dolsk plan att komma tillbaka nästa arbetsfria dag som förmodligen är lördag - men då sket han sig nog på tummen för jag har bestämt att förekomma genom att smita iväg en vardag mitt på dagen i slutet av veckan och ge tillbaks.

Det blev några kilo Karl Johan, en hel del gula kantareller, höstkantareller och citronslemskivling. De sistnämnda var öronmärkta till en thailändsk gryta - en "Gaeng Het":

* Rensa och dela citronslemskivlingen och stek i olja.
* Lägg i oxfärs i "klickar" och fräs tillsammans med svampen.
* Skiva röd och gul lök, stek kort och mixa med en bit färsk gurkmeja – vänd ner i kött/svampblandningen – späd med lite vatten.
* Smaka av med limeblad, fisksås, lite fiskbuljong och färsk chilli.
* Lägg sist i salladslök att koka med en stund.
* Servera med ris.

2 kommentarer:

ScandinAsian Taste sa...

underbart!

Christian Tikkanen sa...

läckert värre. Någon har även här hos oss haft den "oförskämdheten" att snubbla över samma plats som vi redan ockuperat som vår egna...