tisdag 16 september 2008

Drömmen i Älghult - ett Änglagård

Foto:Svensk fastighetsförmedling Växjö

För några veckor sedan lade vi ett bud på ett hus.
Ett drömhus.
Vi var helt övertygade om att det här var vår framtid.
Nära en sjö, nära dagis, nära en skola och med butik. En bit ifrån Kalmar åt ena hållet och Växjö åt det andra.
En prästgård inte olik den som en gång fanns och som var Carl von Linnés pappas i Stenbrohult. En och en halv hektars tomt med prästgårdsänge och en bohyta med salar som skulle skämma bort oss. Fiskbensmönstrad parkett, öppna spisar, ett förberedelsekök med pigkammare och ett storkök för riktig matlagning.
Vi lade ett hållbart bud, men som utsocknes och trots tre barn i skolåldern och en massa idéer om hur huset torde förvaltas* så sket det sig. En från orten fick köpa huset efter principen att man vet vad man har men inte vad man får, eller kanske det var så att säljande kyrkonämnd listat ut att vi inte är speciellt kyrksamma och att familjen faktiskt kommer från andra sidan jorden och har värderingar som är över fem hundra år äldre än den kristna.
Då tänkte vi - Är det så här det ska vara, så ska vi inte dit! - men drömmen om det underbara huset levde vi ett tag på, nästan som att vi redan flyttat in.

*Jag sitter på en kopia av den sällsynta Adonis Stenbrohultensis och min dröm är att framkalla denna linnéanska trädgård på nytt uppdelad så som Carl von Linné beskriver den för egen penna.

söndag 14 september 2008

Orkan, Hurrican, hinder på vägen.



Den här fina bilden på vår egenodlade majs får jag trösta mig med istället för att äta på Ruth’s Chris Steak House i Lafayette LA.
Hurricanen ställer till det, mest för människorna på plats naturligtvis, men vi kommer inte dit i morgon. Vi har fått skjuta på resan minst en månad, platserna vi ska besöka står under vatten.
Min värd som skulle flyga från London i morgon ringde nyss och var förtvivlad.
Och jag som bara hade en skjorta kvar att stryka!

Idag thai i morgon USA

Allt upplagt för måltid

Poj Sag, tallrikssquash, citrongräs, dill, röda störvaxbönor och fiskfiléer

Vi sa vi skulle ha det lite festligt thai ikväll. Det blev det, med svenska hemodlade förtecken. Fiskfileer som ångkokades med citrongräs, hemodlad tallrikssquash, röda vaxbönor, dill och Poj sag som vi fick av våra bengaliska grannar och som är en nationalört som är otroligt nyttig och god. Till detta ångade vi Kaoniew, (Kladdris) och Rodjana rostade chilli och vitlök som mortlades md fisksås till en nam prig.
I morgon natt svensk tid är jag i Louisianas Lafayette USA och äter middag på Ruth’s Chris Steak House.

Ungar i det gröna



"Gå inte i Lagers mat" - Uddmans stående till sina barn idag i grönskan.
Jätteroligt att få barnbesök - Alma som är med mest till odlingarna kan tycka det är väl trist ensam.
Framför barnen på bordet ligger en snövit skörd av tallrikssquash som faktiskt kom till nytta idag tillsammans med ångkokt fisk.
(Jag tror familjen Uddman kanske börjar nära en tanke på att börja odla själva?)

lördag 13 september 2008

"Healthy Boy" vår soja till vardags


Anna Maria frågar oss vilken soja hon ska använda, appropås det vi skrev igår om pha pea tad (vårrullar. Det står bara "svampsoja" i receptet.
Den soja vi använder som "allroundsoja" är den vi kallar för pojkesoja eller som den heter healthy boy.
När jag för några år sedan begav mig till Holland för att titta på Europas sojacentrum, Kikkoman fabriken blev jag utsatt för en sojaprovning.
Bara genom att titta på färg, konsistens och doft kunde jag ganska enkelt hitta gemensamma nämnare för kvalitet och renhet och de två sojor som sedan motsvarade kraven var just Kikkoman och Healthy boy, inga tillsatser mer än vete för fermenteringens skull och med en kraftfull smak som går att späda 1-100.
Nu tycker jag Kikkoman har en alldeles för karaktäristisk smak för att "gå till allt", Healthy boy har en mer neutral smak utan att för den skull vara mesig.
Nu pratar jag om vardagssojor som smakförhöjare och saltkrydda. Vissa andra sojor vi brukar använda är anpassade till den maträtt vi lagar för stunden.
Och ska jag inrymma en sak så kan jag ibland smyga fram en kinesisk sockersöt soja fullknökad med tillsatsämnen och smakförhöjare och helt svart och trögflytande. Alldeles utsökt till bas i ett lack att pensla bogsteken med och ge den undertoner i smak av alger, tjära och sockerrörssaft.
MEN - pojkesojan 'är vår dagligdagssoja som vi skvätter över riset, som vi pytsar i omeletten, som vi blandar med chilli och som vi alltid har i klassiska thailändska grytor och i vårrullarna

fredag 12 september 2008

Vårrullar -Pha pea tad- Festmat



Foto: Sebastian Grönvall

Härom veckan var Rodjana engagerad i stora festligheter i ett litet format.
Det var Bostadsrättsföreningen Solhjulet i Edsberg i Sollentuna som bjöd till årligt kalas. Den här gången med vårrullar på menyn.
Rodjana ställde upp med 1400 handrullade vårrullar varav 300 vegetariska, alla frasigt nyfriterade i lika nya fritöser som köptes in för tillfället. Jazzorkester på scenen och Iranska baklava med kaffe.
Till vårrullarna serverades en gurksallad med rödlök, risvinäger och cashewnötter.

Vårrullar (Pha pea tad)

Det här behöver du:
Vårrullspapper
100g glasnudlar
400g hackade räkor, köttfärs, eller bönor.
100g böngroddar
2 msk svampsoja
1 msk socker
1 l matolja till fritering
1 äggula till ”klistring”
söt-sur chillisås och/eller plommonsås som tillbehör

Så här gör du:
Blötlägg glasnudlarna i ljummet vatten tills de är mjuka (fem minuter) Blanda glasnudlar med räkor och böngroddar i en bunkle och rör i soja och socker. Bred ut ett ark vårrullspapper. Ta en lös dl av fyllningen och lägg på pappret. Arbeta från ett av hörnen och vik degen över. Rulla till måttlig hård rulle och vik in kanterna som ett paket. Pensla lite äggula på sista fliken som limmar ihop rullen. Fritera tills gyllene i het olja. Ät nylagade med sås.

måndag 8 september 2008

Kycklinglever pad bai grapao



Förra året skrev jag om bläckfisk med holy basil, plamuek pad bai grapao.
En "Louise" påpekade då en felskrivning som jag alltså inte upptäcker förrän nu ett år senare. Jag använde "thaibasilika" isf "grapao" eller "Holy basils" som den också kallas. Dessvärre hade jag också vanliga basilikablad som dekoration på maten.
Idag stuvade Rodjana kycklinglever i bitar med chilli, vitlök, ostronsås, fisksås, socker, soja och lade på grapao enligt alla konstens regler. Vansinnigt hett, sådär så att man nästan stressäter för samtidigt är det så vansinnigt gott och med stekt ägg till med rinnande gula över riset och vitlöksbitar och chilli i fisksås och lime.
Du som vill går tillbaka ett år och byter ut bläckfisken mot kycklinglever och thaibasilikan mot holy basil eller lagar som det står. En sak har bläckfisk och kycklinglever gemensamt: överstek inte!