söndag 1 juni 2008

Tai pla - salt njutning på burk



Morfar tog med sig ett antal burkar från Thailand - fermenterad salt njutning till riset och till soppan. Vad vi vet finns inte tai pla att få tag i i Sverige.
En favorit "nam prig" från södra Thailand som kan ätas som den är till ris och kokta grönsaker eller använda till grytor som serveras till kanom djin.

Innehållsförteckning:
Fisknjure (fiskinälvor)
torkad fiskfilé
kryddörter, chilli
cashewnöt
fisksås
salt


Skicka ett mail till oss om Du är intresserad. Först till kvarn gäller. 35:- burken +porto om nödvändigt, annars finns vi ju i Sollentuna.
magasinsverige@hotmail.com

lördag 31 maj 2008

Kao tom - rissoppa

Kao tom med broskben som fått koka med och med friterad vitlök - l'ägg till lite torkad, rostad chilli och måltiden är komplett.

När inte vi har något annat har vi alltid rissoppa. Det är lite som när Rodjana var liten och hela hopen syskon skulle ha mat - det behövs inte så mycket, ris kokt i vatten till en gröt, soja, fisksås, en thaiomelett, om det inte finns sidfläsk eller broskben att låta koka med. Och det är väldigt mättande och det är väldigt gott, milt för magen om den inte kryddas upp med rostad chilli och det är något som jag inte kan låta bli.
Vi åt kaotom hemma i "thaikolonin", sedan somnade alla i "olika högar" förutom morfar som tog barnens rum i besittning och med all rätt. Han hade suttit på flyget hela natten och för honom var klockan fem timmar före, så åtta igår kväll var ett på natten för honom. Att han sedan gick upp vid svensk tretid är en annan femma - det var ju ljust och då undrar man varför alla andra ligger och sover. Hemma i Thailand är det sidensvart till klockan sju.

Mer om kao tom och med ett recept finns här

Jo förresten, morfar tog med sig ett antal burkar med nam prig hemifrån. "Thai Pla". Han tänkte sälja burkarna här; fermenterad fisk kokad, reducerad, med kryddor och örter, färdig att använda till ris eller i soppa. En verklig specialare som jag återkommer till - men är det redan nu någon som känner snålvattnet rinna till (Nam lai lai) - hör av er med ett mail till mig.

fredag 30 maj 2008

Bläckfisk, smör, vitlök och tryffel



Det är en rent oslagbar kombination som Rodjana vet är en favorit och som hon komponerade till mitt behag. Det ska vara stor och smakrik bläckfisk och bara det vitaste renaste köttet, väl rensat från insidans trådiga hinnor.
Bläckfisken ska "förstekas" i mycket het panna en minut. Bläckfisken släpper en hel del vätska då. Lägg upp den strimlade fisken på papper. Hetta upp pannan på nytt och bryn smör. Stek bläckfisken i smöret tillsammans med tryffel eller tryffelolja. Strö över rikligt med rostad vitlök eller låt färsk vitlök gå i före fisken. Ät helt varm.

Svärfar Chaluay med kaotom (rissoppa) för en stund sedan innan tröttheten efter resan tog över och han gick till sängs.

Tidigt i morse hörde vi "thaiknarren" komma strykande över vårt tak på väg till ARN. Den gör så varje morgon vid pass tjuge i sex. Samtidigt satte vi oss i bilen och följde efter. Ombord på flyget var min svärfar Rodjanas pappa 75. Han ska vara här i tre månader och det är med stor glädje vi tar emot honom.
-Nu förstår jag att ni står ut i Sverige, sa han när han mötte majsommaren utanför flyget. Tidigare har han landat i mörkaste vintern och inte riktigt fattat att det blir ljust, varmt, levande och grönt även här.

torsdag 29 maj 2008

Räkor ska ätas råa - Goongchea nam pla



Gongchea nam pla är alltså inte en översättning till thai på det sagda, Räkor skall ätas råa översätts snarare med gin "goong tong gin goong sod".
Alla smaker löses upp i munhålan, umami svävar fritt, sötman spretar mot det lite fiskiga i grunden och texturen är både fast och mjukt sammet. Vi kortmarinerar räkorna på ett serveringsfat efter at de skurits i magen och tarmen avlägsnats. Stjärtskalet får sitta kvar. Där läggs de som "skorpioner i en blandning av fisksås och lime. En förutsättning är naturligtvis att räkorna är absolut nytinade, råa och väldoftande.
Till räkorna serverar vi en het Nam Djim: färsk vitlök mixad med chilli och fisksås tillsatt med lime.

De här var födelsedagsmiddag för lille August som fyller ett idag.
Naturligtvis hade vi ett helt bord fyllt med olika slags rätter, räkor var temat utöver marinerade hårdstekta vitlöksbroskben följt av köpetårta (!) med ETT ljus i.

Och två mostrar och två goda vänner slöt upp och sjöng för kilen som tittade storögt när han förstod att sången var riktad till honom.
Tidigare på eftermiddagen svalkade sig tjejerna med pärlande rosé - för mig en nostalgikick bara att notera färgen i glasen.

Ordrik onsdag med Swedbank och Fastighetsbyrån på Edsvik

©Foto Björn Bergqvist

Det är för härligt att stå inför 2-300 människor och prata mat. Speciellt om de församlade är 55+ och har smakerfarenheter, människor som bedyrar som en enhällig kör att de står långt längre än genomsnittets 18 minuter i köket dagligen.
Jag fick ynnesten igår, och har därmed blivit lite av en standardtalare åt Swedbank och Fasighetsbyrån, när de bjuder till informationskvällar om hur det står till med de olika ekonomierna. Jag blir istället för supén. Jag får prata fram smakerna. Och visst hör det ihop med ekonomierna och samtidigt inte (!) för matordningen förbryllar mer.
Det är nämligen så, finns det uträknat, att vi idag har mer pengar än någonsin över att lägga på mat och aldrig tidigare har vi lagt så lite på det vi ska äta. Samtidigt kommer det ut en kokbok om dagen - en ekvation av ekonomi, smak, längtan, drömmar som inte riktigt går ihop, men gör det tydligen ändå.
Dessa VIP kunder hos Fastighetsbyrån och Swedbank som samlats i det stora galleriet på Edsvik var visst sådär underbart spelbara att jag bara behövde säga kalops så kunde de visualisera både såsen, kryddorna, texturen och hur det känns när man får ett lagerblad i munnen och drar det ut mellan läpparna. Den sista generationen kanske - hoppas inte.

Sedan noterar jag hur löjligt glad jag ser ut när jag pratar med folk.

onsdag 28 maj 2008

Ordlös onsdag



Fler ordlösa onsdagar hos Nejma

tisdag 27 maj 2008