torsdag 29 maj 2008

Räkor ska ätas råa - Goongchea nam plaGongchea nam pla är alltså inte en översättning till thai på det sagda, Räkor skall ätas råa översätts snarare med gin "goong tong gin goong sod".
Alla smaker löses upp i munhålan, umami svävar fritt, sötman spretar mot det lite fiskiga i grunden och texturen är både fast och mjukt sammet. Vi kortmarinerar räkorna på ett serveringsfat efter at de skurits i magen och tarmen avlägsnats. Stjärtskalet får sitta kvar. Där läggs de som "skorpioner i en blandning av fisksås och lime. En förutsättning är naturligtvis att räkorna är absolut nytinade, råa och väldoftande.
Till räkorna serverar vi en het Nam Djim: färsk vitlök mixad med chilli och fisksås tillsatt med lime.

De här var födelsedagsmiddag för lille August som fyller ett idag.
Naturligtvis hade vi ett helt bord fyllt med olika slags rätter, räkor var temat utöver marinerade hårdstekta vitlöksbroskben följt av köpetårta (!) med ETT ljus i.

Och två mostrar och två goda vänner slöt upp och sjöng för kilen som tittade storögt när han förstod att sången var riktad till honom.
Tidigare på eftermiddagen svalkade sig tjejerna med pärlande rosé - för mig en nostalgikick bara att notera färgen i glasen.

3 kommentarer:

Kurt sa...

Om marinaden denaturerar proteinerna så är de väl knappast att betrakta som råa.

Anonym sa...

Hej, jag undrar vilken sorts räkor ni använder? Och var får man tag på dem`?

Lagers tabberas sa...

Kurt, ja det är i alla fall inte kokta!
Anon: vi använder oss av tigerräkor, mellanstorlek - inte helt PK tycker en del, men jag är inte PK.