måndag 11 december 2006

Bara äter


Man skulle kunna tro att jag bara sitter och äter – jag hinner sola en del också.
Tog motorcykeln upp till Na-Naj i övre Patong dit marknaden med små fiskrestauranger flyttat. Åt en fantastisk whitesnapper som först grillats och sedan lagts i en limebuljong och serverades i en varmhållningsform med glödande kol under. detta med ris och pricknamplah (färsk strimlad chilli i fisksås)
En mogen bläckfisk som grillats fick komma in samtidigt och den åt vi med en namprick på vitlök, chilli, lime, fisksås. Mortla ihop 4 vitlöksklyftor med 6 chillifrukter (de små thailändska) späd med 1 matsked pressad limejuice och 1 ½ msk fisksås och lite strösocker eller lägg alla ingredienser i en mixer och kör tills det går ihop. Doppa bläckfisken i blandningen. Vår smälte i munnen och lämnade kvar en hetta från såsen som varade i tio minuter och som inte kunde släckas med sodavatten – det ville vi inte heller. Friskheten, befrielsen, tillfredställelsen kommer sedan. Måltiden är nämligen inte helt avslutad förrän chillin rumstrerat färdigt i munhålan – då är symfonin till ända.

Tittade med längtan efter ostronen på isen, men vet att ostron från det varma havet inte på långt när kan mäta sig med våra. Har smakat dessa i Thailand tidigare och det är ingen höjdare om man så säger!

Alldeles nyss


Härliga måltider. Alldeles nyss en nudelsoppa i förbigående med Moo Daeng (Rött fläsk) skuret i tunna skivor, böngroddar, nudlar och torkad friterad svål, sötsyrad med ättika och socker och hettad med chilli så att den sved ikapp med solbrännan.
Och så marknaden med en plastpåse syrad korv, rå grön ettrig chilli och gurkor med beska i.
Kan inte undanhålla någon den vackra fläskläggen som erbjöds - vad sägs om den, vackert rostad efter att ha kokats i buljong med stjärnanis och limeblad och ingefära.
Now we talking!
Bläckfisk ikväll, på marknaden.

söndag 10 december 2006

Tabberaset i Radio

Hela vägen fram till jul, men inget juligt program om man nu inte rakt över förknippar julen med kärlek. En serie om kärleken till maten, i maten och med maten.
Torsdagar i Meny i P1 efter tionyheterna och kan laddas hem här.

Kommer på mig med att sitta och påminna mig om att jag måste så kronärtskockorna om en månad.
Måste vara lite trött. Reste från Laos idag, över Bangkok och ner till Phuket och hamnade i ett hejdundrande tropiskt åskvädet. Det blixtrar så man kan sitta på balkongen och läsa tidninbgen mitt i svarta, varma sammetsnatten.
I morrn skiner solen.
Just nu 26 grader varmt, 10pm

Bloggrannen i Bangkok


Tack för senast Austin
och tack för all somtam och trevligt sällskap.
Kul för mina läsare att bli lotsade till Din sajt.

Sköna varma goda


Lämnar Laos och kommer snart till Bangkok för mellanlandning innan vi flyger vidare till Phuket.
Besökte Suner Wissmar på Scandinavian Bakery. Han liksom förstärkte Laos franska förflutna med sitt skyltfönster med bakverk, tårtor, pepparkakor och lussebullsbaket är i full gång. Tänk ändå, trots dofterna från hans bageri är det svårt att få en julstämning, luftfuktigheten är 80-90% och värmen ganska så tryckande idag. Längtar så smått till havet.
När jag lämnade Köpenhamn hade jag anledning att klaga på kvällmaten, spagetti med köttfärssås - ja ja, jag tog det för att det fyller magen inför 10 timmar i flyget - á 400 SEK för två med soda och kaffe.

Bangkoks nya flygplats skulle väl kunna bjuda på ett bättre utbud, och ja, det var OK med klassiskt thaicarveri med Moo Dang (rött fläsk) Ped (Anka) och Gaj (Kyckling), men gott, nej, den kan knappas mäta sig med ankan igår kväll som var den ljufveligaste!, någonsin, Laoanka.
Nu ser vi fram mot det stora marknadsätandet i Phuket - nudelsoppa nästa anhalt om sex-sju timmar. Sitter på flygplatsen i Laos nu.

På vägen ut körde jag förbi klassiska Sunset Bar där alla diplomater och journalister och utlänningar möttes för att bli informerade under revolutionen, ett skjul vid Mekongs strand.

lördag 9 december 2006

Älskade Anka


Vad gör man. Ny i Laos, trött på Laomat efter några dygn i Isaan och med Isaanköket nära, nära i Bangkok.
Vi gick på KINAKROG YES!!!

Och vi åt Pekinganka.
Det var den möraste anka jag någonsin ätit. Helt fantastisk vars kött och fett fullkomligt ångade upp i munnen, smekte hela munhålan och sprängde upp med smak. Så skinnet som var knaprigt och mört i samma tugga, frasigt, lite rökigt, lackat med sojor och Gud vet vad. Men sedan var det inte så mycket mer, soppan med ett salladsblad smakade ingenting, och det hårdstekta skrovet var vär inget man sitter och slafsar med på restaurang.

Service - jo tack, i denna lilla kommuniststat vet man att serva (!) tänka sig - två servitriser hårdbevakade vårt bord och såg till att alla skålar och tekoppar var välfyllda efter varje liten sipp.
Men för alla som älskar Laomat så varsegod - en bild på gatuköket. Säga vad man vill om anka, men verkligheten ligger nog i gatukökets vagn. Va...håller jag på att bli sydostasiat?
hmmm, har nog varit det ganska länge, när jag tänker efter och längtar redan efter nudelsoppan på marknaden på Phuket, med ankbröst och med blodpudding.
Mer följer.

Gick på båten


Det är klart att vi skulle äta på Mekong - nåt annat går inte att göra, Mekong är så skitig att det knappast går att bada, i alla fall inte i Nongkhai.
Vi hittade rätt tillsammans med fantastiska Kerstin Ahlzén bildare av Travel2Teach.

Ljuden från Mekong i natten inspirerade till ätande, hettan från maten fick oss svettas, njuta, prata, skratta. En sursöt soppa, en grön curry, en bläckfisksallad med glasnudlar. Jag lovar, recepten kommer att följa när jag har mer tid och inte behöver vidare.