söndag 11 maj 2014

Någon expert som kan datera den här bården på porslin

Det pågår en utgrävning vid Broby Bro, ingen som läst den här spalten har väl detta gått förbi? Uppdatering här.

Fyndet under ett förmodat runstensfundament vid Broby Bro

I senaste numret av Leif Grönwalls alldeles utmärkta rapportering från utgrävningen (som gäller fredagens utgrävningar) rapporteras om ett kullkastande fragment. Kullkastande i den bemärkelsen att det förhållandevis moderna föremål hittades en bit in i en grav och under några stora stenar man ganska säkert slagit fast som ett runstensfundament. Det går inte tänka linjärt i det här fallet, det går inte att slå fast antaganden. Då dyker det upp kullkastande föremål och allt får tänkas om från början.

Det som hittats är ett porslinsföremål med en bård som jag själv tycker liknar väldigt mycket Kina om än lite rörig och utvattrad MEN den kan lika väl vara gratisporslinskoppar från Hemmets Veckotidning eller liknande då man efterapade god porslinsdekor i hundravis av år och gör så fortfarande (har en ny spisaribb hemma).

Dokumenterad bård målad på porslin i Kina

Någon som är bättre är jag att tänka olinjärt och mer säkert slå fast århundradet och härkomsten av bården. Har väl egentligen inte mycket att tillägga vad gäller utgrävningen, men det kan vara en intressant uppgift, jag menar mer modern historia ställer fantastiskt frågor, vem drack ur lerkärilen, hur kom den tid, vilken resa gjorde den, kommer den ända från Kanton, vem beställde, vem var inte så rädd om sin kopp, vilken historia berättar bården på porslinet, var ägaren prenumerant på Hemmets Journal/veckotidning eller något annat kolorerat magasin, vanns den i en tävling eller fick han eller hon den vid prenumeration.

Många onödiga frågor söker onödiga, men spännande svar för att en god berättelse ska uppstå.

 (Gå in på Brobyutgrävningens FB-sida och följ arbetet med utgrävningen och prenumerera på Leif Grönwalls rapporter)

Inga kommentarer: