måndag 7 mars 2011

Hemkärnat smör på Hersby i helgen

Hemkärnat smör, tunnbröd och en skål med kärnmjölk med små smörviggsrester kvar

Sollentuna hembygdsförening, där jag av en händelse är ordförande och därför skriver om i bloggen, firade smörkärnardag på Hembygdsgården i Hersby under söndagen - vi brukar göra så ibland och då passa på att berätta om hur man gjorde smör förr.

Nu kan ju det där med "förr" kännas lite mossbelupet och något man ägnar sig åt för att inte vilja se nuet eller omvärlden så som den är. Förvisso kan det vara så i hembygdsföreningar, att man hellre enbart ser till det förgångna och gör det utan att koppla det samman med nutiden och det är naturligtvis helt förgängligt att göra så för vad nytta kan man då ha av en hembygdsförening?

Smöret är ett utmärkt exempel för vem är inte trött på industrivärldens dussinsmör utan karaktär och som mest duger som fett av stekning av sill. Smör är liksom mycket annat ett hantverk och det visade vi på Hersby idag. Föreningens tidigare ordförande och nuvarande "smörgeneral" tog sig för att ägna helgen åt att göra hemlagat, lent, saltat, skönt smör som smakade smör och inte fett kylskåp.

Överallt jagar krogar värda namnet sitt eget smör och efter en tids jagande har man hamnat tillbaka till det egna köket där man ställt sig att experimentera med egen smörkärning. Att sedan också kärnmjölken som blir som rest vid tillverkningen kan användas till både bakning, mörning av kött, pensling av olika råvaror, nerkokning och som desserter (panakottan blir alldeles speciell med kärnmjölk, något som den annars inte alls är).

Börja det egna experimenterande med en liter 40 procentig grädde och två matskedar gräddfil. Kör blandningen på absolut lägsta hastighet i cirka 45 minuter. Redan efter en halvtimme börjar små fettpärlor fastna på den stora ballongvispen till assistenten. Sker det tidigare så körs smöret för fort, minska hastigheten. Snart skiljer sig smöret helt från kärnmjölken som börjar blaska och plaska.

Kör man snabbt upp till vispgrädde och sedan till smör blir smöret grovt, svampigt och fult, långsamt blir det lent, mjukt och vackert!

Börja nu att pressa ur all kärnmjölk ur smöret, använt spatlar och tryck ut genom att älta smörklumpen. Passa på att salta med minst ett och ett halvt till två kryddmått salt (jag tar lite mer). Se där ett smör värt namnet.

2 kommentarer:

Jessica sa...

drick enklast upp kärnmjölken ;)
Älskar hemgjort smör :)

Anonym sa...

Herr Lager!
Jag måste tacka dig!
Jag provade för första gången att göra smör efter ditt recept idag, och vilket smör!!!!! Möjligtvis tog jag för mycket salt, men gud så gott, smaklökarna dansade tango, och barnen vill ha smörgås till middag! Tack än en gång.
Mvh/ Annie