lördag 5 januari 2008

Godkända nudlar på tabberasets spis


Det är inte så kul. Vi har lidit av en kollektivförkylning hela familjen. Värst är det för August 7 mån som fick en koll hos doktorn igår och Bricanyl för luftrören. Sedan är det ju fruktansvärt för en karl som tabberaset själv att bli förkyld. Därav bloggstopp någon dag.
Räckte i alla fall till för ett tre och en halv timmes långt och innehållsrikt samtal med en god vän på Edsbackas Bistro igår kväll. En perfekt fläsklägg med ett lika perfekt rotmos.

Ikväll blev det sådant vi har hemma. Rodjana låg för ankar med August och bad mig göra nudelsoppan på "sienhainudlar". Det är stora genomskinliga flak som nudelar och ska brytas innan de läggs i buljongen och kokas. Då rullar de ihop sig i små tuber och de bjuder ett läckert halkigt motstånd i munnen.

Först kokade jag en urläcker kycklingfond på skrov ur frysen (vi sparar alltid skroven när vi filéar ur). TIllsatte lite Healthy boy sojasås och en rejäl skvätt sockerrörsvinäger. "Plastade ur" de förpackningshysteriska crabsticksen och lade i den kokande buljongen tillsammans med räkor. Så var det klart, serverade med torkad mortlad rostad chili, hett och godkänt från Rodjana och det var nästan huvudsaken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ser mumsigt ut det där

Skandal

Vi skulle koka kuttiyao igår, besökte istort sätt samtliga matvarukedjor i Gävle inte någon hade köttben.

Men två ton färdigmat fanns det.....

/Enis

Jessika sa...

Göran;
Kan du titta på det
här ?

Blad söks söks för, visserligen, vietnamesiska vårrullar men jag anar att man kommer längre med thai.
Jag rullar indonesiska varianter i olika kålsorter.

Beklagar bilen och förkylningar, särskilt hos en spädis. Är barnet redan sju månader? Tiden rinner iväg...

F ö ber jag om ursäkt för den gången/gångerna jag snäste av dig. Jag mådde rätt dåligt, vilket är en dålig ursäkt men ja, det är den enda jag har.

Lagers tabberas sa...

Enis - kul att Du hittar hit. Nä, men det är för djäkligt. Fläskben, köttben - folk vet inte längre vad riktig mat är och vågar inte sätta riktiga buljonger. Kanske de asiatiska köken så småningom loär oss hitta tillbaka till vårt eget!

Jessica - jag har inget minne av att ha bli avsnäst av Dig!!!! Jag bukar inte bli snäst åt.
I Thailand är vårrullar friterade med papper av ägg och vete. Innehållet varierar. Men nej, inte löv, blad eller annat som ersättning för degpappret.
Inte i vietnam heller vad vi vet, där används rispapper. Det finns några som kallas för "Popbea sodt" och som äts okokta eller ofriterade alltså råa, kan också hittas i Laos. Där ligger i alla fall ett tunnt rispapper utanpå alltihopa som en "wrapping". Doppas i en speciell namjin (sök på min blogg). Dessa vårrullar är öppna i ändarna vilket inte går om man ska fritera dem.

Jessika sa...

Jag har inte heller varit med om blad utan wonton-deg men den här personen har tydligen stött på blad.