måndag 4 juli 2011

Sista maträtten i Frantzén Lindebergs kokbok

Björn Frantzén i skrivmiljön idag och där vi suttit och fått ihop merparten av boken. Det är en stuga som byggdes 1803 och vi sitter i köket framför den väldiga bakugnen. Mindre inspirerande hade det varit att sitta i mitt konferensrum på kontoret, med konstgjort friskluft och utan fönster eller på krogen med ständiga avbrott.

Vi har suttit åtskilliga timmar och ältat, vänt ut och in, läst högt, forskat i detalj, ringt hundratals samtal, smakat på vad som är vad och ur det går ihop tillsammans, lagt ner åtskilliga timmar på historisk forskning, rest till leverantörer och förståsigpåare och arbetet har fått bli fullständigt kompromisslöst.

Jag skriver alltså f/l kokbok som kommer ut i vår. Idag skrev vi den sista vegetariska rätten och det har varit en omtumlande resa för både Daniel, Björn och mig med människor vi aldrig skulle träffat förutan och kunskap som vi annars bara gått förbi. Bekräftelser på att det vi bara anat är rätt anat, bekräftelser på hur rätt vi haft i antaganden. Det är just inflödet av förståelse som gör att åtminstone jag orkar gå vidare, kalla det gärna moroten. Det blir ett arbete i att förmedla rätt kunskap så att alla kan förstå.

I trädgårdarna har vi mött de fullständigt kompromisslösa odlarna, i forskningsvärlden de mest kompromisslösa professorerna, bland bönderna de mest kompromisslösa när det kommer till avel och urval, djuretik och kvalitet. Vi har förstått att det är genom att vara kompromisslös man når den absoluta kvaliteten. Det finns inga genvägar. Det finns inga genvägar!

Så långt en fantastisk upplevelse. Nu återstår ytterligare ältande av texterna, att väga till och från, att hitta språket som inte kan missuppfattas, som är rätt för nu och för framtiden, som är kompromisslöst.

Nu återstår att få ihop det hela, fiskrätter, kötträtter, fågelrätter, vegetariska rätter, skaldjur med bilder och alla visuella mellanspel och lifestoryn, den där berättelsen som ledde fram till Lilla Nygatan 21 och som jag är bortskämd med att ha fått vara med i ända sedan 1998. Jag tror till och med att jag och Daniel gjorde en grej om "små ugnar" petifourer i Metro och i någon annan publikation då och jag vet att jag gjorde ett porträtt på Björn i Edsbackakocken, ett magasin jag var utgivare för åt Christer Lingström. Det var så det började och det är så det hänger ihop. Hade det inte varit så hade jag inte skrivit det här, men nu har jag gjort det och om några veckor ska slutmanus lämnas, återstår en hel del tankearbete och smakande på valörer, ett alltigenom nötande arbete som tillhör helheten.

lördag 2 juli 2011

Skogskantareller, sommarkantareller, torrkantareller

Kantarellerna på stigen

Några deciliter sommarkantareller blev det för en stund sedan ute i skogen. Räcker gott och väl till omelett och till frukostmaten i morgon.

Konstaterar dock att det är för torrt för de där midsommarkantarellerna. Hörde om en kollega som tagit hem 30 liter på några timmar, man han bor i ett regnigt kalmarsund förstås (!)

Skogsgubbe i IFK tröja

För första gången tror jag, på i alla fall fem år, deltog vår elvaåring i svampplocket, förvisso mutad att åka och bada efteråt, så vid halv niotiden kastade hon sig i Kairobadet på vägen hem.

Nu tror jag banne mig kantarellerna är färdigrensade.

Hemfärd

Tjuvpack ger sig på våra kyrkor - Inger Linder inger hopp med sin envishet, öppenhet är bästa försvar!



Det här är Inger Linder.
Hon är, fick vi veta, kyrkvärd sedan länge i Östuna kyrka som ligger åt Knivstahållet fast åt andra hållet, alltså inte till vänster om man kommer söderifrån utan till höger.

Vi har ju vanan, ja det har nästan blivit en vana, att göra kvällsturer ut i Uppland och titta på gamla kyrkor. Till många kommer vi och går mot lyckta dörrar. Människor utan vare sig heder, utbildning eller förstånd har tagit som vana att omsätta kyrkoreliker i pengar i smutsiga affärer. Kyrkans konst tillhör alla, det är som att stjäla av vem som helst, till och med sig själva. Sakta så har kyrkorna och kulturarvet urlakats på det mest upplevelserika.

Inger Linder var på väg att låsa Östuna kyrka när vi kom dit, klockan hade precis slagit 17 slag. Hon vände i gången och gick för att låsa upp enkom för oss.

-Men Ni har öppet, frågade jag
"Det är klart vi har öppet, kyrkor ska vara öppna, se på Er som bara passerade förbi och ville in. Kyrkan ska vara öppen, slog hon fast.

-Men tjyvnaderna då? frågade jag.
"Det har vi haft", svarade Inger Linder

-Men Ni har ändå öppet?
"Ja, då får de väl tjyva då, kyrkan SKA vara öppen", svarade hon och släppte in oss.

De var svalt i vapenhuset. Här har det varit kyrkorum sedan 1200 talet. Det vittnar den gamla dopfunten om. Dekorationerna syns som fördjupningar i stenen. 800 år av händer som rört har gjort ytan blanksliten.
Man uppmärksammar omedelbart en sentida ikon på väggen. Inger upplyser att när hon gifte sig i kyrkan en gång för länge sedan så fick de en ikon i bröllopspresent. Brudgummens släkt kände den "röde bankiren" Olof Aschberg som samlade på sig en enorm samling ikoner under sin bankirverksamhet i Ryssland. Den stora samlingen donerades till Nationalmuseum där den utgör den i särklass största och mest värderade ikonsamlingen utanför Ryssland av ryska ikoner.

-Men det kan inte vara den här, fågade jag eftersom den inte alls hade de kvaliteter ikoner ur den Aschbergska donationen har.
"Nä", svarade Inger Linder sorgset. "Vår ikon stals ur kyrkan, den här har en församlingsmedlem målat." Alldeles bredvid den nya ikonen hänger en rumphuggen altarskåpsuppsättning, en madonna som inte hör ihop med en kvarvarande målad dörr men som hänger där ändå.
"Den andra dörren stals", berättade Inger Linder.

Plötsligt, ett möte, en människa, ett samtal. Precis det vi önskar av våra utflykter. Tack Inger Linder och tack för efterföljande mail om biskopen vi inte kom på där vi stod och sjöng:

När skämtet tar ordet vid vänskapens bord
med fingret åt glasen, som dofta,
så drick och var glad: på vår sorgliga jord
man gläder sig aldrig för ofta.
En blomma är glädjen: i dag slår hon ut,
i morgon förvissnar hon redan,
just nu, då du kan, hav en lycklig minut
och tänk på den kommande sedan.


Frans Michael Franzén (1772-1847)


Fler verser här

torsdag 30 juni 2011

Kokbok och fetkost


Jag är sannerligen trött på denna feta köttiga mat som jag nu inmundigar. jag förstår att man går ner i vikt för lusten att äta viker. Blir mätt på en liten köttbit och majonäs, mellanmål några nötter.

Syndaren har inte vaknat i mig trots hopplöshet på alla fronter.

Frukostmaten (bilden ovan) - annat än gröt och mjölk och den stora längtan, hårtkokt ägg, ansjovis och bröd.

Lidandet och pinan blir inte mindre av att jag i ögonblicket skriver om feta levrar, svällande helgeflundror, processade smaker.

lördag 25 juni 2011

Jag är en syndare i LCHF



Jodå, jag har unnat mig avvägar förr och sedan LCHF inträdet den tredje maj. En syndarafton var en helkväll hos Frantzén Lindeberg, men å andra sidan, desserter, kaffebröd och nybakat bröd undantaget är deras avsmakningsmeny i allra högsta grad, om inte LCHF så i alla fall utmärkt GI!

Idag åkte vi till Strängnäs som utflykt, det blev saltlakritsglass på bryggan och när vi kom hem tunna skivor av grisnacke stekta med ingefära, svartpeppar och vitlök och så en ugnspannkaka till detta. Jisses, det där med fullkost fick ett ansikte, men jag undanhöll mig sylten som jag kokade till de övriga i familjen på frysta bär.

Nu blir det gåstavar näsa vecka i ett svettigt program och för att komma in i LCHF,s rätta banor igen. Har sagt att den här sommaren ska bjuda på lättnader.

Äh ni får mitt vallande recept på ugnspannkaka för att vårda och sprida det. Om inte annat finns det i min bok "Järnspisar hackekorv och tabberas" och säkert som gatan också i bloggen någonstans. Kanske bara tt söka egentligen på ugnspannkaka längst upp till vänster. Då bjuds det på både ugnspannkaka, äggakaka, yorkshirepudding och den gamla fyriskakan ur sju sorters!

UGNSPANNKAKA



Det här behövs:

3 dl vetemjöl special
6 dl helmjölk
2 dl tjock grädde
1 tsk salt, eller till och med lite mer beroende på
5 ägg

Gör så här:

Mät upp vetemjöl i en bunke och häll över fyra deciliter mjölk. Vispa hårt och låt stå i fem minuter så att olösta klumpar flyter upp, Piska sedan sönder dessa och slå i äggen ett i sänder under tokhård vispning.

Sådär...blanda resten av mjölken med den tjocka grädden. Slå i smeten och kör runt med en ballongvisp. Salta. Ska pannkakan användas till sylt så ha inte i så mycket salt, men ska man använda den som en slags Yorkshirepudding, som det nästan är, så salta rejält för då ska det serveras rostbiff till (idag hade jag hårdstekt grisnacke)

Visst ja, det häll jag på att glömma, sätt varmluftsugnen på 225 grader och ställ in en långpanna. När ugnen är uppe i värme så släng i två matskedar smör, minst. Det ska hoppa och fräsa och bli lite brynt. Så fort sista smörklutten smält så ska smeten hällas i. Baka tills den pöst upp något alldeles enormt, för det gör den, och till den får färg och har stannat. Ta ut och låt stå i tio minuter innan den skärs upp.

Midsommarstången KAPAD i NATT



Midsommarstången blev kapad i natt! Den är åtta meter hög och restes traditionellt på Hembygdföreningens midsommarfest på Hersby Gård igår.

Jag ska erkänna att jag försökt se det lustiga i situationen hela morgonen, men det är liksom inte kul för det är ett övergrepp på det gemensamma.

På Hersby har det firats midsommar varje år obrutet sedan 1938. Det här är första gången som vandaler kränker firandets stora symbolvärde.

Under lördagsmordgonen hittades den avsågade midsommarstången på en lekplats två kilometer bort. Det enda som kommer att kunna återanvändas är de två blomsterringarna som har en kärna av smitt järn. Dessa är nu återbördade och inlåsta. Resterande delar av stången kommer att hämtas med lastbil.

Det måste ha varit ett större gäng kuppmakare och eventuellt en motorsåg för att utföra dådet mot midsommarstången. Händelsen är naturligtvis polisanmäld och vi söker vittnen som kan ha iaktagit det hiskeliga spektaklet.

Nattligt äventyr i härligt snålt ljus

Midsommarnatt 23:00, mittgången i trädgården, från skyddade tomater till kryddlandet och bort mot ett av potatislanden
23:03
Färgerna förstärks, spelar på en annan våglängd i brytningen mot den blå timmen. Midsommarnaten spelar spratt i det röda och får krassen att spraka.Nu har inte krassen kommit så långt, men de röda fladdrande näsdukarna från Vallmon och de blåaste i irisen skriker i det snåla nattljuset. Gråärtorna här bredvid är dock ännu bara gröna i midsommarnatten. Gråärtor jag fått av Lena Nygårds.

Tallrikssquash, nyutsatt. Något folk tror är en modernitet, men så icke. Tallrikssquash är ingen nymodighet utan en svensk kulturväxt!

Det börjar arta sig. De sköraste gurkorna ska ut i gurklandet som är sparad jord från den skyddade melonbädden i fjor sommar fylld av härligt brunnen hästskit av bästa sort (vad man nu kan mena med det?). De planteras ut i morgon. Häromdagen gick pumpor och squashen ut. Sent kan många tycka, men jag inser att jag får bra skördar skött på detta sätt. Lite senare än andra, men rikt och gott.

Redan nu är mangolden som bäst, krispig söt, ung och med massor av smakbottnar, att äta rå.

Kubbvetet har vuxit till sig och ger ax tjocka som klubbor och man kan knappt tänka sig tillbaka och förstå att det var så här det började