måndag 24 november 2008

Het sallad och mild soppa



Det ser ut som att den här veckan ska gå i hettans tecken.
Rodjana kunde inte hålla sig utan gick förbi Tawen Thaifood på Malmvägen. Vi har dagis alldeles i närheten och häromdagen landade vi där för familjemiddag. Där finns Isaankock som vet hur en slipsten ska dras. Bara de vänjer sig av med att använda så främmande ingredienser som paprika i anrättningarna så ska jag rekommendera stället fullt ut. Vi har mest ätit traditionellt tillagade rätter som inte ens finns på den förtryckta menyn, men som de mer än gärna lagar till. Ett exempel är den traditionella somtam po kem som vi hade häromdagen på plats och som Rodjana tog med hem i låda ikväll. Bra syra och god sälta samtidigt som det fermenterade från risfältskrabban går igenom som en svag ton av surströmming. Den runda limen och motståndet från de torkade små räkorna är sjä'lvklar liksom fisksåsen och ett uns av socker. Det där sista är viktigt. Jag upplever det som att thailändska amatörmatlagare, främst kvinnorna alltså, är väldigt förtjusta i att sockra maten. Ofta blir det för mycket av palmsockret som sötmar igen alla andra smaker - men jag tror att gesten med det sockersöta är generositet.



Efer vår inköpta somtam lagades en soppa. Buljongen reddes av kikkomansoja, vatten och nam man hoi ostronsås (blir en alldeles utmärkt soppbas. I med runnts skivad savoykål så tunn att det blir som fasta nudlar. Ett helt ägg rörs i samt tunna skivor av selleri och salladslök. På toppen lade vi vår älskade fiskpudding...hmm, hur kan jag nu säga som jag gör om paprika i thaimat och så själv lägga på norsk fiskpudding i min thailändska soppa?
Jo, bara för att fiskpuddingen är exakt i smak som de thailändska logchinpla fiskbullarna, bara lite lösare i konsistensen. Ingenting i thailändsk kosthållning påminner ens om paprika. Så det så.

söndag 23 november 2008

Hemma i chillihettan



Rodjana serverade en liten, liten hårt dinkelmacka med ishavsrom, rödlök och ansjovis.
Sedan behövde vi chillihetta. Har inte ätit stark mat sedan i onsdags och det är alldeles för länge för en som är beroende. Då var det en riktig somtam med fementerade, mortlade, risfältskrabbor (sötvattenskrabbor, "Po Kem" =salta krabbor).
Idag åt vi lunch på Stinsen utanför Agassi, mikrad mat för annat än knappt ätlig mat går inte att få i detta norra storstockholms näst största köpcentrum vilket är påvert. Med knappt ätligt menar jag att det hygiensikt är OK, man dör inte. Nu var det begynnande snöstorm utanför och orken tröt efter att ha jagat och köpt vinterskor åt två tjejer, mössor och vantar och lite till grabben. Utmattade och hungriga satte vi oss ner med en vegetarisk paj, en thailändska (nåja) kycklingspett med tomatiserad bulgur, en lasagne och en räkmacka. Bukfyllan satt i tills nyligen då vi delade en Jam wunzen gong, en varm sallad på glasnudlar med bladselleri, lök, räkor och rostad chilli.
Nu har hettan hunnit lägga sig, men vi märker fortfarande att vi ätit och det är fantastiskt. Tänk vilken utvecklad asiatisk snabbmat i jämförelse med det mikrade till lunch i Sverige 2008.

Bjuden anklever utanför menyn



Så ska en slipsten dras - sa en överraskad Rodjana efter Edsbacka Bistro igår kväll och så ska gäster skämmas bort.
Jag tror inte det finns någon som är så patologiskt förtjust i anklever och som dessutom vet hur den ska behandlas och tillagas/tillredas/marineras/stekas/serveras, till och med på Edsbackas eget sätt efter tiden i kalla köket för länge sedan.
Så fanns den inte längre på menyn, vilket man kanske kan förstå.
Hurusom rapporterar Rodjana från gårdagen att hon överraskande nog fick anklever på bordet obeställt och som överraskning. Min blygsamhet förbjuder mig att berätta vem som låg bakom överraskningen annat än att Bistrons hovmästare i allra högsta grad var en förtjust genomförare.
-Havsabborre följde med brässad och stekt endive i apelsinsås och till min förtjusning var fiskfiléerna vända i stötta korianderfrö, en väldigt underskattad krydda till fisk, men som vi använder mycket av hemma och då även till rött kött.
-Jag glömde klassikern, Bagarbysoppa som varit på Edsbackas meny så gott som sedan starten. Varm chokladbakelse följde med vaniljglass. Det räckte för nära samvaro med Timmy i två och en halv timme. Härligt!

lördag 22 november 2008

ONOFF utförsäljer!!

Jag letade efter en sådan där MP3 spelare till Lovisa och gick till ONOFF i Stinsens köpcentrum.
Javisst, precis innanför dörren stod en hel tunna med olika MP3or och en skylt "ONOFF MP3 till utförsäljning".
Jag började kolla priserna, men fastnade för en liten sak i rosa - perfekt - för 499 kronor....men vänta nu. På hyllan för MP3or fanns exakt samma modell till normal försäljning för 435. I tunnan med utförsäljningsvaror låg det mest av denna modell men där 64 kronor dyrare.
Hallå...
till slut kom en ledig säljare och kliade sig i huvudet - det är inte samma modell sa han, väl medveten om att den utförsäljningsmodell han höll i handen var exakt samma modell som i normalförsäljningshyllan.
-Den är på 2GB, sa han och trodde att jag inte skulle begripa. Så gick han till kassamaskinen, men räddades på målsnöret av en överordnad som kommit till undsättning.
-Det är så att vi säljer ut de här modellerna för vi får in nya.
"Ja, men, frågade jag, varför är de dyrare"
-Det är i stort sett samma pris, svarade den överordnade.
VA?
Då måste jag fråga vad Du har för uppfattning av innebörden av begreppet *utförsäljning?
-Ja, att man säljer ut.
Och vad skiljer det mot andra varor.
-Ska du gnälla får du gå någon annanstans.
Det är mest OFF i den här butiken när det gäller IQ och ON vad gäller pris. VARNING DET OSAR LURENDREJERI.

*NE om Utförsäljning:
u`tförsälja verb utförsålde utförsålt, pres. utförsäljer
ORDLED: ut--för-sälj-er
SUBST.: utförsäljande, utförsäljning
• sälja helt (större) parti av viss vara, vanl. till lågt pris


Jag har självklart mailat en länk om detta blogginlägg till kundservice på ONOFF (kl 16.13) med erbjudande att kommentera, tillrättalägga, förklara.

fredag 21 november 2008

Fiskpuddinggratäng till middag



Nöden har ingen lag.
Nä, så illa är det inte - fiskpudding var min studentmat när jag pluggade i Norge för 35 år sedan eftersom färsk fisk på den tiden (och alltjämt) var sällsynt i den norska huvudstaden. Jag hade alltid fiskpudding i kylen och den gick att variera i det oändliga. Den gick att steka i skivor och varva med skivor av torskrom, den gick att koka i bitar till fisksoppa, den gick att panera och fritera och den gick att skiva rå och lägga på smörgåsen med currymajonäs och salt gurka.

Sent omsider kom denna pudding till Sverige, "plastinbakad", men för den skull inte sämre - det verkar som att den norska fiskepuddingen tål hur mycket som helst?
95 % fisk är det i den i alla fall och uppkryddad får man den att smaka väldigt gott till vardagen och eftersom jag haft en Edsbackalunch idag och Rodjana har Edsbackamiddag i morgon så är middagen idag i högsta grad vardag.

Rodjana smörsvängde morotsslantar med brytbönor, lök, blomkålsbuketter och ärtor. Puddingen skivades och stektes i smör på hård värme. Sedan lades allt i små gratängformar, ost över, tryffelolja och grädde på. Anrättningen fick gatinera tills fin färg och god konsistens, salt och peppar.

Gert Klötzke gästspelar på Edsbacka Bistro



Nej, jag har inte plats ikväll - sista kvällen för Gert Klötzkes gästspel på Edsbacka Bistro, men vi fick ett exklusivt smakprov till vår traditionella fredagslunch alldeles nyss.
Först måste jag säga att det är så roligt att Christer Lingström behållit Bistron sedan han lämnat krogen till Fredrik Pettersson. Det märks på miljö, smak och upptåg samt framförallt närvaron.
Gert Klötzke ville att vi skulle smaka en förrätt och en huvudrätt och ut från köket kom en vackert arrangerad liten lardoomlindad rådjursterrin med kalvtunga, fikonsalsa och senap. Skönt tempererad och därmed också med mycket viltsmak.
Som varmrätt blev det ett fasanbröst på syltad vitkål, potatiskräm, krutonger och panchetta. Lite väl gott, det ska vara en sådan som Klötzke som tillagar fasan. Som fasanjägare vet jag svårigheterna, det blir torrt och tråkigt om man får en gammal fågel och är det minsta orförsiktig med köttet i grytan - det här var perfekt, rosa precis på gränsen som det ska vara och tillsammans med kålen en njutning mitt på dagen.
Nu vet jag inte om det fortfarande finns plats till kvällens gästspel, men för den som har tid är det värt ett försök att boka.
Rodjana går dit i morgon, men då är det som vanligt om man inte räknar den nya kvällsmenyn som den stora nyheten.
-Jag som ville ha anklever, kommenterar hon bistert när hon upptäcker att den inte finns längre.

Frantzén Lindeberg just nu på TV 4 i morgonsoffan



Den här morgonen doftar det tryffel i TV 4 godmorgonstudio.
Björn Frantzén och Daniel Lindeberg från restaurang Frantzén Lindeberg är gäster och matlagare och lagar "bitar" ur sin tryffelmeny det kallar "Tryfferat enkelt - fullkomlig njutning".

Jag läste en känd krönikör i Expressen som skrev efter ett besök på F/L och om deras lilla "fattiga riddare med tryffel och silverlökskräm" att om det fanns en chans att bestämma sin sista måltid så skulle det vara just den. Om en stund får Steffo Törnquist njuta i direktsändning. Författare till boken om njutning i lustjaktens tecken tror jag att han uppfattar den här lilla puddingen som en njutningens krona.

Nyss satt han med en Alba i handen och sniffade lustfyllt samidigt som han konstaterade att som VD för Posten skulle man han råd att köpa ett kilo tryffel om dagen om man kunde förhandla sig fram till ett bra kilopris på 30 000. (det är ett jättebra pris för Alba - såg i natt på nätet att kilopriset just nu låg på 48 000 kronor kilot)

Nu i veckan sitter jag själv vid det dukade tryffelbordet på Lilla Nygatan 21 och i gott sällskap.